Duurzaam alternatief

Hieronder tref je een aantal duurzame opties voor hedendaagse producten. Door hierin te investeren belast je niet alleen het milieu minder, het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Alle producten die ik hier onder deel gebruik ik zelf ook.


Wasbare make-up pads

Hier begon het voor mij. De wasbare make-up pads. Voorheen gebruikte ik altijd van de wegwerp pads. Om je gezicht en je nagels een beetje fatsoenlijk te reinigen was ik altijd een klein stapeltje pads verder.

Van deze pads heb je er vaak maar 1 of 2 nodig. Je kunt ze lekker wassen met de rest van je wasgoed.  

Die investering van ruim €10,- heb je er al snel uit. Afhankelijk natuurlijk van hoe vaak je normaal gesproken wegwerp wattenschijfjes gebruikt en welk merk. Ik had mijn investering er binnen een jaar uit.

Mensturatiecup

Misschien niet het leukste onderwerp om het over te hebben maar deze tip wil ik jullie niet onthouden.

Inmiddels gebruik ik bijna 2 jaar de menstruatiecup van OrganiCup. Ik hoorde er wisselde dingen over logisch, ieder lichaam is anders. Inmiddels zweer ik erbij.  

Deze cup gaat jaren mee, in tegenstelling tot een tampon of maandverband die je om de paar uur moet vervangen. Goed voor onze planeet en portemonnee. Nadeel: het vraagt enige handigheid met inbrengen en uithalen.

In +/- 3 jaar heb je deze investering er weer uit. o.b.v. 3 tampons per dag gedurende 5 dagen menstruatie. 


Lees voor gebruik goed de bijsluiter. Raadpleeg bij twijfel een professional. 

 

Herbruikbare diepvrieszakjes

Vroeger gebruikte in altijd van die blauwe plastic zakjes om in te bevriezen. Tegenwoordig gebruik ik hiervoor herbruikbare diepvrieszakjes. Of ik nou kliekjes invries of portieverpakkingen wil maken voor in de diepvries. En heel handig, je kunt ze gewoon in de vaatwasser doen. Als ik me bedenk hoeveel van die blauwe zakjes er wel niet in de prullenbak belande schaam ik me wel een beetje. Gelukkig is hiervoor nu een mooi alternatief. 

Het duurt misschien iets langer voordat je deze investering eruit hebt aangezien er op z'n rol diepvrieszakjes best veel zitten maar het is wel vele malen duurzamer. 

 

Herbruikbare wattenstaafjes

We gebruiken ze allemaal wel bijna dagelijks: wattenstaafjes. Vroeger bestonden deze uit een plastic staafjes met katoenen uiteinden. Tegenwoordig zijn deze staafjes steeds vaker van karton. Toch vond ik het zonde dat we deze na 1x gebruiken weggooien, en herbruiken is ook niet bepaald hygiënisch. 

Een duurzaam alternatief zijn herbruikbare wattenstaafjes. Ik gebruik zelf die van Bamboozy. Hier ben ik heel tevreden over. Je maakt ze heel eenvoudig schoon met een beetje zeep of shampoo onder de kraan. 

Shampoobar

Je hebt ze misschien al eens voorbij zien komen: een shampoobar. Dé duurzame oplossing voor al die plastic shampoo flessen! Een Shampoo bar staat gelijk aan z'n 90 tot 110 wasbeurten, wat weer gelijk staat aan 3 tot 4 plastic flessen shampoo. Voor mij was dit dus een no brainer. Een shampoobar is beter voor het milieu én je portemonnee. 


Douchetimer

Met de oplopende gas & energieprijzen is lang onder de douche staan een kostbare bedoeling. Een douchetimer kan je helpen om in de gaten te houden hoe lang je onder de douche staat en je douchetijd te verkorten. Je hebt diverse varianten zoals, een zandloper (aanrader!) digitale of eventueel de timer op je telefoon. Leg hem dan wel even buiten je douche ;) Voordeel van een timer zetten op je mobiel: je moet onder de douche vandaan komen om de timer uit te zetten. Met de huidige gas & energieprijzen heb je die investering er zo uit. 

Nog een tip van flip: Koud douchen. Het is misschien even wennen maar je gaat ten eerste geen kwartier onder de douche staan (ik tenminste niet) en het heeft diverse gezondheidsvoordelen. Daarnaast gebruik je veel minder energie voor het verwarmen van het water.


Bovenstaande blogposts bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, kost dat jou niks extra’s, maar je helpt mij & de blog.