Besparen

Op deze pagina deel ik al mijn persoonlijke bespaartips.

Besparen is echt een uitdaging geworden. Het zal je vaak verbazen wat het je (extra) zal opleveren.

Gratis/budget uitjes in en rondom Rotterdam

Dat leuke dingen altijd maar veel geld moeten kosten, daar ben ik het niet mee eens. Er is zoveel te doen, helemaal gratis! Lees mijn beste tips hier.

- Bezoek Futureland op de Maasvlakte 2. Hier is van alles te doen en te zien voor jong en oud. Hier vindt je veel informatie over de havens van Rotterdam en alle ontwikkelingen. Tijdens de vakanties worden hier vaak gratis workshops gegeven voor kinderen en iedere zondag is er een gratis presentatie voor bezoekers. Entree: Gratis. Parkeren: Gratis.
Meer info: klik hier.

- Bezoek de SS Rotterdam. Loop zelf een rondje over het schip en geniet van het uitzicht over de stad. In de zomer is er op het dek een spartelbadje voor kinderen. Hiervoor kun je een kaartje kopen voor €3,00. Op de verschillende etages vind je maquettes en informatie over het schip en zijn rijke historie. In het weekend pendelt er op vaste tijden een busje tussen metrohalte Rijnhaven en de SS Rotterdam. Entree: Gratis. Parkeren: €3,- per uur. Of kom met het OV of de fiets.
Meer info: Klik hier.

- Bezoek Belevenissenboerderij Schieveen. Hier kun je knuffelen met de boerderijdieren en in januari/februari lammetjes melk geven. Tijdens de schoolvakanties worden hier leuke activiteiten georganiseerd (tegen een kleine betaling) kijk even op hun facebook site wat er allemaal te doen is en wat de kosten zijn. In de zomer kunnen de kinderen lekker spelen in de natuurspeeltuin. Vergeet geen schone kleiding mee te nemen ;) Entree: Gratis. Parkeren: Gratis

- Kijk eens in de agenda van de bibliotheek. Een abonnement voor kinderen onder 18 jaar is vaak gratis. Kom langs voor voorleesverhalen, de maakplaats & andere gratis workshops. Entree: Gratis. Parkeren: Afhankelijk van de locatie.

- Bezoek Rotterdam Discovery. Dit is een gratis tentoonstelling over het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam. Ook leuk om te combineren met een bezoek aan de Markthal & de Koopgoot. Gratis. Parkeren: Q park Koopgoot €1,50 per 20 minuten.
Meer info: klik hier

Ui

Foodello

Tegenwoordig zijn er steeds meer initiatieven tegen voedselverspilling. Foodello is er hier een van. Bij Foodello kun je levensmiddelen bestellen tegen flinke kortingen (20% - 90%). De reden voor deze hoge korting? In sommige gevallen verloopt de houdbaarheid binnenkort, is er een productiefout geweest of betreft dit een seizoen product (denk aan: Sinterklaas & kerst)

Regelmatig hebben ze acties waarbij je bij je bestelling 2 gratis producten krijgt.  Kom je alleen niet aan het minimum bestelbedrag van €20,-? misschien kun je samen met iemand bestellen. Verzenden vanaf €35,- is gratis.

Voordelig boodschappen doen dus.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, kost dat jou niks extra’s, maar je helpt mij & de blog.

Gratis op je verjaardag

Je verjaardag is een feestje en bij een feestje horen cadeautjes. Er zijn veel bedrijven die gratis producten weggeven wanneer je jarig bent. De leukste heb ik hier verzameld. Sommige acties zijn alleen op de dag zelf beschikbaar, andere langer. Bij sommige winkels kan er gevraagd worden om je ID. 

1.      Gratis hamburger, 6 kipnuggets of McFlury. Via de McDonalds app.

2.      Gratis Way to go chocoladereep via de Lidl plus app.

3.      Gratis toegang tot de sauna (excl. eventuele reserveringskosten) Via de Etos app.

4.      Gratis wisselende actie (vaak snoep of koek) via de Jumbo extra’s app 

5.       Gratis donut via de Dunkin Donuts app. 

6.       Gratis tompouce bij Hema via de HEMA Meer app/pas.

7.       Bioscoopticket bij Kinopolis. 

8.       Gratis uit eten bij de Watertuin. Let op! Er moeten 2 betalende volwassenen mee en alleen op de dag zelf te besteden.

9.       Gratis toegang Toverland.

10.   La Place gratis taartje op vertoon van je klantenkaart of via de app.

Tips om energie/gas te besparen

Per 1 juli 2022 is de BTW op energieprijzen verlaagd van 21% naar 9%. Deze verlaging geldt tot 1 januari 2023. Of je hiervan iets merkt is afhankelijk van je energieleverancier. Kijk hiervoor op de website van jouw energieaanbieder hoe dit bij hun is geregeld.

Wordt energie dan goedkoper? In veel gevallen niet. Per 1 juli 2022 mogen de energieleveranciers hun tarieven weer aanpassen. Heb je een variabel contract? Dan is de kan aanwezig dat je meer voor je energie en gas gaat betalen. Heb je een vast contract? Dan gaan je energielasten niet omhoog.

BTW wordt geheven per kWh stroom of m3 gas. Je besparing op de BTW is dus afhankelijk van je verbruik. Maar hoe kun je besparen op je verbruik?

Hier volgen een aantal eenvoudige tips:

·         Koud douchen. Niet alleen goed voor je energieverbruik maar ook voor de gezondheid.

·         Zet het gas eerder uit, heet water kookt langer door. Zo zet ik het gas 5 minuten voor het einde van de kooktijd al uit.

·         Plaats radiatorfolie (Bespaar gemiddeld € 8,00 per vierkante meter, per jaar) bron: United Consumers

·         Zet de thermostaat een uur voor je naar bed gaat uit

·         Via deze link kun je zien of jouw gemeente een energiebox aanbieden. 

·         Zet je CV ketel op ecostand

·         Zet die ramen open. Droge lucht verwarmt sneller dan een vochtige omgeving. 

·         Maak gebruik van een waterbesparende douchekop.

·         Meten is weten. Zet een douchetimer aan. Wanneer je een timer zet op je telefoon en deze buiten de douche neerlegt moet je er wel onder vandaan komen om hem uit te zetten. Een stopwatch, zandloper of digitale douchetimer werken ook prima.

Tips voor de kringloop. (kleding editie)

In de meeste kringloopwinkels hangen alle maten door elkaar. Eigenlijk best fijn. Hierdoor bekijk je alles wat je aanspreekt ongeacht de maat. Zo is een oversized blazer tegenwoordig helemaal hip, zowel het dames- als herenmodel. Daarnaast kun je sommige tops of T-shirts prima als jurkje dragen. Zo kocht ik ooit eens een tuniek 2 maten te groot die vervolgens jaren achter elkaar meeging in mijn koffer als strandjurkje. 

1.       Maak een lijstje.

Toen ik net begon met kleding kopen bij de kringloop nam ik alles mee wat ik mooi vond, met als gevolg dat ik sommige items niet eens droeg. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus maak een lijstje voor je naar de kringloopwinkel gaat. Wat heb je nodig en waar wil je items die je misschien al hebt mee combineren?

2.       Trek wat makkelijks aan en ga lekker veel passen.

In de kringloopwinkel vind je veel verschillende stijlen en maten. En soms is het ook niet duidelijk of het een dames- of herenmodel is. Ga lekker passen en stylen. Wanneer je veel laagjes aan doet ben je misschien ook minder snel geneigd om iets te passen. 

3.       Ga op onderzoek uit.

Benieuwd welke kringloopwinkels er bij jou in de buurt zitten? Check dan de Kringloop app. Bewaar je favorieten, proef je sfeer met foto’s van de winkel & lees beoordelingen van andere klanten. 

4.       Check je items van onder tot boven.

Mijn nummer 1 beginnersfout bij kringloopwinkels. Onvoldoende controleren van de kledingstukken. Niets is zo vervelend als thuiskomen met een item wat achteraf onherstelbaar is. Zonde van je geld. Check de oksels op gele vlekken, loop de naden na, controleer op andere vlekken (die je er zelf niet uit zou krijgen) en controleer of alle knopen er aanzitten en alle ritsen werken. Ben je echt helemaal weg van een item maar mis je bijvoorbeeld een paar knopen? Misschien kun je deze er zelf (aan laten) zetten en onderhandelen over de prijs.

5.       Vergeet het terughang rek niet.

Veel kringloopwinkels hebben een terughang rek. Hier hangen andere klanten items terug die zij niet passen, maar misschien hangt hier wel dat pareltje voor jou tussen.

6.       Als je er toch naar toe gaat, neem gelijk wat mee.

Kringloopwinkels leveren een belangrijke bijdrage aan de Circulaire Economie. Zonder onze spullen, geen kringloopwinkel. Wanneer je regelmatig je “oude” spullen naar de kringloop brengt ruimt dat je huis lekker op en de kringloopwinkel is er vaak heel blij mee. Zo zorgen we ervoor dat de kringloopwinkels gevuld blijven terwijl we “nieuwe” tweedehands spullen mee terug nemen naar huis. 

10 tips om te besparen op je boodschappen

De voedselprijzen blijven alsmaar stijgen en daar lijkt voorlopig maar weinig verandering in te komen. Hoe zorg je er dan voor dat je het voor jezelf een beetje leuk houdt aan de kassa?
 

1. Maak een boodschappenlijstje.
2. Maak een maaltijdplanning.
3. Maak gebruik van cashback apps zoals Scoupy & Tikkie.
4. Zogenaamde "verspil-mij-nietjes" Producten op of tegen de datum worden vaak met flinke korting verkocht. Bij Lidl slechts €0,25 of €0,50!
5. Toogoodtogo. Dé app tegen voedselverspilling. Laat je verassen en maak je maaltijdplanning en boodschappenlijstje in combinatie met producten uit deze boxen. Er is voor iedereen wel een box
6. Ga tegen het einde van de dag naar de markt. Veel marktlui willen aan het einde van de dag van hun koopwaren af en dat betekend korting!
7. Vries producten in om de houdbaarheid te verlengen. Weten hoelang eten houdbaar is in de vriezer? Zie link. Tip! In een ijsvrije vriezer kun je meer kwijt en is beter voor het verbruik.
8. Kweek je eigen groente, fruit of kruiden. De kruidenplantjes uit de supermarkt kun je vaak nog langer bewaren wanneer je ze scheurt in delen en apart in een potje met verse potgrond plant.
9. Kijk eens bij de lokale toko of Islamitische slager.
10. Kom je regelmatig bij Jumbo, Lidl of AH? Bij Jumbo & Lidl kun je met je klantenkaart sparen voor gratis producten en bij AH kun je via je geregistreerde bonuskaart geselecteerd worden om gratis producten op te halen in de winkel.

Als je zou willen zou je nog wat van je aankoopbedrag kunnen terugverdienen. Hoe? hier lees je daar meer over.

Bonus: check voor je naar de winkel gaat de aanbiedingen in de (digitale)folder. De meeste supermarkten publiceren hun aanbiedingen voor de week erop al op donderdag. Zo kun je misschien nog wat extra besparen.

Het geld ligt op straat, echt waar!

En dan hoor ik je misschien denken, ja hoor. Heb je haar weer. Maar echt, als ik zie hoeveel geld ik per jaar op onderstaande manieren vind... Dus kijk eens wat vaker naar beneden ;) Neem dit artikel vooral met een korreltje zout, maar er is niets aan gelogen.

1. Statiegeld flesjes
Sinds enige tijd zit er op kleine flesjes €0,15 statiegeld en €0,25 op grote flessen. We weten allemaal wel dat plastic slecht is voor het milieu. Het duurt tussen de 5 en 10 jaar voordat een klein PET-flesje is vergaan in de natuur. Dus inleveren die flesjes. En zie je er eentje liggen, lever hem dan in. Levert jou weer wat extra op en goed voor de natuur. Win, Win. Geen zin in vieze handen? Even een paar handschoentjes aan.

2. Kassabonnetjes
Hoe je geld kunt verdienen met je kassabonnetje vertel ik je in dit artikel uitgebreid. Dus de volgende keer dat jij een bonnetje ziet liggen dan weet je wat je daar mee kunt. Geld verdienen.

3. Winkelkarretje
Regelmatig komt het voor dat mensen hun muntje €0,50 of €1,- laten zitten in hun winkelkarretje. Ze hebben het niet door, hebben hun handen al vol of laten het gewoon zitten. Als iets makkelijk is om geld te vinden...

4. Zie ik daar wat glimmen?
Het gebeurt mij best vaak, ik loop over straat en denk ineens: hé, zie ik daar wat glimmen? Soms is het helemaal niets maar vaak genoeg laten mensen geld vallen. Ook kom ik regelmatig een verfrommeld €5,- of €10,- briefje tegen. Ik zeg makkelijk verdiend. 

ReviewClub

Wil je gratis producten ontvangen en jouw ervaringen delen? Dan is de ReviewClub misschien wel wat voor jou. Inmiddels heb ik zelf al diverse keren meegedaan aan de ReviewClub. 

Verzorgingsproducten zoals shampoo, maskers, tandpasta & deodorant mag je houden en hoef je niet terug te sturen. Voor ieder product word je gevraagd om 3 reviews te schrijven voor verschillende websites. Wekelijks kun je je opgeven voor diverse producten. Je ontvangt een mail wanneer je bent uitgekozen en je krijgt het product gratis thuis gestuurd. 

Ook kun je via de Reviewclub bijvoorbeeld kinderwagens, Lego, en diverse elektronica testen. Deze moet je na de test periode weer terugsturen of kun je overkopen met een mooie aanbieding. Ik heb hier eerder nog geen gebruik van gemaakt. 

Lees voor deelname altijd even goed de voorwaarden door, zo weet je wat er van je wordt gevraagd.Cashback op je online aankopen

 

Toen ik hierachter kwam ging er een wereld voor mij open. Je kunt dus cashback ontvangen over je online aankopen. En aangezien we tegenwoordig veel online bestellen is dit misschien wel een handige tip.

Zo gebruik ik o.a. CashbackXL.nl. Wanneer ik bijvoorbeeld met het invullen van enquêtes een Bijenkorf bon heb verdiend besteed ik deze weer via een cashback link (zo, dat is even lekker!) en ontvang ik nog eens 3% cashback. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook Bol.com & Zalando cadeaukaarten bestellen en ontvang je nog eens 4% cashback (cadeau ideetje?)

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, kost dat jou niks extra’s, maar je helpt mij & de blog.

Dagje weg met korting

Een dagje uit met het hele gezin kost je tegenwoordig een klein fortuin. Maar wist je dat er heel veel mogelijkheden zijn om te besparen op je dagje uit?

1. Korting op tickets.

Er zijn heel veel mogelijkheden om voordelig aan entreetickets te komen. Je kunt bijvoorbeeld via Vakantieveilingen een kaartje winnen tegen de door jouw gekozen prijs. Lees vooraf wel goed de voorwaarden en bepaal voor jezelf een prijs die je er voor uit wil geven.
 
 Geen zin om te bieden of overboden te worden? Via Socialdeal kun je ook veel tickets met korting bestellen. Spaar je via Eurosparen van Campina? Dan kun je tot 50% korting sparen.

2. Korting op een nachtje weg.
Wil je besparen op je hotelovernachting? Dat kan! Via Euroclix & CashbackXL kun je cashback verdienen op je overnachting via bijvoorbeeld Booking.com, Center Parcs & Van der Valk Hotels. Regelmatig kun je ook hotel vouchers kopen bij de diverse Retail winkels.

3. (Ver)koop je spaarzegels
Kom jij nooit bij de AH maar wil je wel een volle spaarkaart van bijvoorbeeld de Efteling zegels? Deze worden ook vaak via Marktplaats aangeboden. Dit werkt natuurlijk ook met het verkopen.

4. Besparen op je parkeerkosten
Parkeren bij een attractie of luchthaven kan al snel oplopen in de kosten. Via www.voordeligparkeren.nl kun je een parkeerplek reserveren die voordeliger is van het reguliere tarief. 
 

Deze blogpost bevat een vriendencode & affiliate links. Als je via deze links iets koopt, kost dat jou niks extra’s, maar je helpt mij & de blog.

Cadeaubonnen inwisselen voor geld

Soms weet je gewoon niet wat je iemand moet geven. Een cadeaukaart kan dan een prima oplossing zijn.

Maar hoe vaak komt het wel niet voor dat je een cadeaukaart krijgt waar je eigenlijk niets mee kan? Er zit geen uitgavepunt in de buurt, je moet zelf (veel) bijleggen of het past gewoon niet bij jou.

Daar hebben ze bij wissel.nl een slimme oplossing voor. Hier kun je jouw cadeaukaart inwissel voor geld. Je krijgt een bedrag geboden voor jouw cadeaukaart die uiteraard lager ligt dan de waarde van de kaart. Maar in sommige gevallen is een lager bedrag accepteren voor jouw bon beter dan deze te laten vervallen. 

Dit systeem werkt twee kanten op. Je kunt hier namelijk ook cadeaukaarten kopen tegen een lager bedrag dan de daadwerkelijke waarde. Gratis geld. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een cadeautje voor een ander of jezelf gaat kopen. 

En met bovenstaande tips weet jij het maximale eruit te halen ;) 

Gratis sporten 

We weten allemaal dat bewegen belangrijk is, maar bij mij ontbreekt het ook wel eens aan een beetje motivatie. Tot ik ontdekte dat er apps zijn waarmee je beloningen kunt sparen door te bewegen. Zo kun je via verschillende apps sparen voor cadeaukaarten of kortingen. Eerlijk is eerlijk, dit trekt mij vaak over de streep om na het eten nog even een blokje om te gaan.

Maar hoe kun je nou gratis sporten? Je kunt gaan wandelen, hardlopen of fietsen, maar wist je dat er ook veel gratis apps zijn voor bijvoorbeeld buikspieroefeningen en yoga?

Daarnaast zijn er in veel parken in Nederland ook zogenaamde outdoor gyms. Hier kun je opdrukken, optrekken, en gebruik kan maken van buikspierbankjes. Bij sommige gyms kun je zelfs gebruik maken van crosstrainers en fietsen. Benieuwd welke outdoor gym er bij jou in de buurt zit? Klik op de button. 

Budgettips voor de vakantie

Ga jij binnenkort weer op vakantie? Ga je misschien ook wel naar Ibiza? Dan heb ik nog wel een paar handige tips.
 
 1. Heb je een reis gevonden die aan jouw wensen en budget voldoet? Kijk dan nog eens even of de aanbieder van jouw reis is aangesloten bij een van de vele cashback websites zoals: Euroclix, Cashbackxl etc. Dit levert je wellicht nog een leuke cashback op.
 
2. Ik reis eigenlijk altijd met alleen handbagage. Ik vind dat persoonlijk prettig omdat je zo de luchthaven in- en uitstapt maar, dat is natuurlijk voor iedereen anders. Boek je een reis met ruimbagage? Ga eens na wat je achteraf niet gebruikt hebt. Is dat setje sportkleding ongebruikt gebleven? Waren die 2 jeans toch niet nodig? Of had het verblijf al shampoo, conditioner, douchegel & borstels geregeld? Misschien heb je het niet nodig gehad, misschien was die ruimbagage toch wel nodig.
 
3. Op Ibiza hadden we de keuze, we konden via de aanbieder een reisje naar Ibiza-stad regelen (kosten €40,- p.p.) of een bustour over Formentera (€80,- p.p.) we besloten zelf op onderzoek uit te gaan. Met de bus waren we voor (€2,00 p.p.) in Ibiza-stad. Een oversteek met de boot naar Formentera (€29,99 p.p.) & fietsenhuur (€7,00 p.p.p.d.)  Oftewel een besparing van (€41,00) 
 

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, kost dat jou niks extra’s, maar je helpt mij & de blog.


Besparen op brandstofkosten

Hoewel wij onze kleine, zuinige auto weinig gebruiken, heeft deze ook zo nu en dan benzine nodig.

Wist je dat je vrij eenvoudig kunt besparen op je brandstofkosten? Hiervoor gebruik ik de app Tankey. Hiermee bespaar ik €0,02 per liter. Je zou zeggen: dat is te verwaarlozen maar vanaf juli 2018 bespaarde we tot op heden ongeveer €150,-.

Regelmatig hebben ze ook acties waarbij de korting verdubbeld. Mocht je gebruik maken van een aangesloten partner, dan loopt de korting nog veel harder op.

Ook door regelmatig je bandenspanning te controleren kun je besparen op je verbruik. Check hier waar dit allemaal gratis kan.

Met de fiets en lopend is natuurlijk nog goedkoper en duurzamer ;). Deze content is niet gesponsord en gebaseerd op mijn eigen ervaring.


Begin je eigen moestuin


Tijdens de corona periode heb ik een nieuwe hobby ontdekt: moestuinen! Of in mijn geval een moesbalkon. Ik werd altijd al enthousiast wanneer een grote supermarkt weer begon met zijn moestuintjesactie maar, omdat ik niet veel thuis was is dit nooit een groot succes geworden.
 
Nu probeer ik het opnieuw. Ik ben begonnen met een zaadjes voor aardbeien, tomaten en basilicum. 
 
Omdat ik de kosten voor mijn moestuin zo laag mogelijk wilde houden heb ik jampotten, eierdozen & kwarkpotten gebruikt om mijn planten in te laten groeien voor ze over gaan naar een grote pot (die ik bij de kringloop heb gekocht) Daarnaast kun je ook een druivendoos gebruiken als mini kweek kastje.
 
Inmiddels gebruik ik ook de zaadjes uit de groente die ik uit mijn toogoodtogo pakketten haal zoals tomaten en paprika. 
 
 Scheelt weer in de boodschappen.  

Kringloopgelukjes #1

Zoals ik al eerder vertelde ben ik groot fan van kringloopwinkels. Ik kies ervoor om veel spullen via Marktplaats of de kringloopwinkel te kopen omdat het duurzaam is. Goed voor het milieu, goed voor je portemonnee. In deze blogpost wil ik met jullie mijn kringloopvondsten delen. 

Regelmatig scoor ik voor mezelf een toffe outfit voor een prikje. Zoals deze outfit, designer jeans €4,95 en merk top voor €1,00. Voor minder dan €6,00 scoorde ik dus een outfit die mij anders honderden euro's had gekost. 

Daarnaast kocht ik recent een "nieuwe" tweedehands Senseo in de kringloopwinkel. Nieuw kostte deze €89,95 en nu slechts €12,50 en werkt perfect.

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zo kocht ik onlangs een jeans van een bekend merk, in mijn enthousiasme had ik niet goed gecontroleerd of er geen beschadigingen in zaten kocht ik een broek met beschadigingen die daar niet hoorde ;)

Tip van flip: check altijd alle spullen grondig voor je tot aankoop over gaat. Sommige kringloopwinkels geven zelf garantie op elektronica & witgoed.


DIY

DIY, oftewel, Do It Yourself. Wil je nog meer besparen op je dagelijkse boodschappen? Denk eens aan het maken van je eigen bakmixen & sauzen.
 
 Al eens geprobeerd zelf pannenkoeken mix te maken? Een pak van een A-merk kost al gauw €1,19. Maak je deze zelf met tarwebloem? Kost dit je maar €0,14. Klik hier voor het recept.

En wat dacht je van Bechamelsaus? Een pot kant-en-klare Bechamelsaus van een A-merk kost €2,59. Terwijl je deze heel eenvoudig zelf maakt voor €0,87. Klik hier voor het recept.

Dus voordat je aan het bakken/koken slaat, check eens wat het kost om een mix zelf te maken.

Zelf maken is vaak gezonder, beter voor het milieu en leuke om te doen dan de producten die in de supermarkt staan.

En als je dan toch lekker aan het DIY'en bent. Heb je wel eens geprobeerd zelf wasmiddel te maken? Met dit recept heb je voor €0,20 zo'n 2,5 liter wasmiddel. Kijk dat is nog eens besparen.

Je kunt niet alleen wasmiddel zelf maken, maar bijvoorbeeld ook wasverzachter, deodorant, ruitenreiniger, shampoo en ga zo nog maar even door.  Aanrader: Doe het Zero
 
 Meer DIY tips? Het boek maak het zelf is echt een aanrader! Hierin leer je hoe je zelf spullen maakt. 
 

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, kost dat jou niks extra’s, maar je helpt mij & de blog.


Testpanel

Wist je dat er ook veel bedrijven en platforms zijn voor testpanels? Qua platformen heb je Het Testpanel, TRND & The Insiders. Maar ook grote bedrijven als Nivea, Douglas, Celavita & Kips bieden regelmatig testpanels aan waarvoor je je kunt inschrijven. In ruil voor jouw mening/review krijg je gratis producten toegestuurd om te testen. Dit is een mooie manier om als eerste de nieuwste producten van bedrijven te testen.

Sinds kort ben ik lid geworden van de Reviewclub. De naam zegt het al, via dit platform kun je producten testen en reviews schrijven. Wanneer je geselecteerd bent krijg je het producten/producten naar je toegestuurd op te gaan testen. Sommige producten dien je na het testen weer terug te sturen, anderen mag je houden (zoals bijvoorbeeld cosmetica of huid/haar verzorgingsproducten). Iedere vrijdag kun je je opnieuw aanmelden voor verschillende panels.


Een goed overzicht is het halve werk!

Om een goed overzicht te krijgen van wat mijn vaste lasten zijn maak ik regelmatig een lijstje van alle inkomsten en uitgaven.


Er zijn meerdere manieren om dit bij te houden zoals een Excel sheet of gewoon ouderwets opschrijven in een boekje. 

Wil jij ook besparen op je vaste lasten? Bekijk eerst kritisch wat je ECHT nodig hebt, vaak valt er dan al veel van je lijstje af zoals een sportschool abonnement waar je al maanden geen gebruik meer van maakt, maar misschien ook dat Netflix abonnement, terwijl je alles al gezien hebt. Maar denk ook eens aan dat telefoonabonnement welke bijna afloopt en waarvoor vast wel een goedkoper alternatief is. Let op eventuele dubbele verzekeringen en maak een goede afweging.

Mijn tips: Vergelijk de kosten op een vergelijkingswebsite (vaak krijg je hier ook nog extra cashback) of neem zelf contact op met je contractmaatschappij. Het vooruitbetalen van je premie kan ook voordeel opleveren. Zo betaal ik mijn zorgverzekering vooruit en bespaar hiermee 1% op mijn jaarpremie, dit is meer rendement dan op je spaarrekening.   


Benieuwd naar mijn vaste lasten? Zie mijn onderstaande Instagram post.

Instagram post

Instagram post inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Toestemmen & tonen" om de inhoud te zien en de Instagram post cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in onze [Privacyverklaring](/privacyverklaring/. Je kunt je altijd weer afmelden via je [cookie-instellingen] /cookie-instellingen/.

Toestemmen & tonen

Boodschappen

Besparen op je boodschappen begint bij het maken van een boodschappenlijstje, weekmenu en het nakijken van de aanbiedingen. Maar wat als je dit nu al doet? Er valt namelijk nog veel meer winst te behalen.

Wat dacht je namelijk van korting op korting? Bij Albert Heijn kun je korting stapelen zoals 35% en bonus korting. Maar ook bij Jumbo kun je voordelig boodschappen kopen die tot dezelfde dag houdbaar zijn, deze korting kan oplopen tot 70%.

Laat je je liever verrassen? Via de app van toogoodtogo kun je een pakket ophalen met hierin producten die anders zouden worden weggegooid! 

Feit: Nederlanders verspillen thuis gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar aan vast voedsel. Vooral bij brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen. Schillen, botten, graten en andere resten worden niet meegerekend bij voedselverspilling. (Bron: www.voedingscentrum.nl) 

Door je eten af te wegen en alleen te kopen wat je nodig hebt kun je voedselverspilling eenvoudig verminderen. En bewaar was van die kliekjes in de koelkast of vriezer. Lekker makkelijk voor wanneer je een keer geen zin hebt om te koken en in de verleiding komt om wat te bestellen. 


Gratis!

Er zijn tegenwoordig ook App's en websites waar je ook GRATIS boodschappen kunt scoren.

De meest bekende app voor cashbacks is Scoupy maar er zijn ook websites waar alle cashbacks worden verzameld zoals Xgratis. Daarnaast zijn er ook veel winkels waarbij je kunt sparen voor gratis producten zoals Hema, Jumbo en Kruidvat. Ook met een geregistreerde Bonuskaart kun je geselecteerd worden om gratis producten op te halen in de winkel.


Minderen

Voor mijn werk heb ik nou eenmaal een auto nodig maar in het weekend probeer ik zo min mogelijk dat auto te pakken, zeg maar helemaal niet. Mijn fiets brengt mij overal. Ik doe boodschappen op de fiets en leg bezoekjes af, weer of geen weer. Als het mooi weer is trekken we er lekker op uit op de fiets, er is zoveel te zien. Maar denk ook eens aan korter douchen, zelf je haar knippen/verven, de verwarming lager, het gas eerder uitzetten of de was buiten drogen. En kijk dan eens wat dat op jaarbasis bespaard ;)


Next level?!

Oké, bovengenoemde tips zijn voor jou gesneden koek? Je past ze allemaal al toe en bent bereid om de broekriem nog wat strakker aan te trekken? Misschien toch nog eens kijken naar die vaste lasten? Dat tv-abonnement is best prijzig. Misschien zie je het wel zitten om alles online te kijken (op je laptop of TV) veel programma's kun je online terugkijken of kijk je alleen nog maar vlogs? Als je dan toch bezig bent, wat doe je allemaal wel niet online? Bellen via whatsapp? Ben je veel thuis of werk je waar gratis Wifi wordt aangeboden? Misschien kan dat hele telefoonabonnement dan wel de deur uit en kies je voor een (gratis) losse simkaart? En die bankpakket kosten? Wel eens gedacht aan een onlinebank?