Vermogen

Geld maakt geld.

Alle begin is moeilijk, maar als het begin er eenmaal is kun je snel beginnen met vermogen opbouwen. Ieder doel en de weg er naartoe is weer anders. 

Aangezien ik wil dat alle informatie zo objectief mogelijk is worden er geen namen van brokers, investeringsplatformen, aandelen, fondsen en crypto's genoemd. Hieronder deel ik informatie welke ik interessant vind of waar ik zelf ervaring mee heb. Doe altijd zelf onderzoek naar deze mogelijkheden. Beleg alleen met geld dat je (voorlopig) niet nodig hebt. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen. Ik ben geen financieel adviseur. Ook wet- en regelgeving en de  toezichthouders stellen steeds strengere regels aan “influencers” en "finfluencers" waar ik ook onder val. 

Daarnaast ben ik van mening dat het samenstellen van een portefeuille met beleggingen en investeringen een persoonlijke keuze is die afhankelijk is van o.a. tijd, risico & financiële middelen en voor iedereen dus weer anders is.

Alternatieve investeringen

Investeren en handelen in Whisky

Een tijdje geleden zag ik een aflevering van LXRY TV voorbij komen over investeren in Whisky. Maar waar moet je op letten als je wilt gaan investeren en beleggen in Whisky? De leeftijd, de zeldzaamheid, verkrijgbaarheid van het merk, de soort & speciale edities beïnvloeden de waarde. Wist je dat in 2019 de Macallan 1926 onder de hamer ging voor 1.7 miljoen euro (bron: www.rtlnieuws.nl). Bij Whisky moet je rekening houden met het risico op verdamping. Je moet ook geduld hebben. Sommige whisky’s zijn bedoeld om tientallen jaren te bewaren

Investeren in designer tassen

Vroeger kon je mij wakker maken voor een mooie designer tas, dus toen ik hoorde dat investeren in designer tassen rendabel kan zijn was mijn interesse direct gewekt. Maar welke tassen kunnen echt wat opleveren? Neem bijvoorbeeld de iconische Chanel Flapbag. In 1955 betaalde je nog $220 voor deze klassieker, inmiddels kost deze ruim $8000. Vorig jaar steeg de prijs van deze tas met 17.5%. Interesse? Check ook even dit artikel. Ook hier dient men rekening te houden met inflatie en het feit dat een merk in waarde kan dalen doordat zij ingehaald worden door andere merken of uit de gratie raken. Let daarnaast ook goed op namaak producten.

Investeren in Pokémon kaarten

De meeste mensen van mijn generatie kennen ze wel: Pokémons. Toen ik klein was was deze serie mateloos populair. Thuis hadden wij dan ook hele decks met Pokémon kaarten. Zoals iedere rage raakten we er als kinderen op uitgekeken en besloten alle kaarten te verkopen op de rommelmarkt. Wat zal het opgeleverd hebben? Alles bij elkaar, misschien € 5,-. 

Wie kon voorspellen dat deze rage weer helemaal terug zou komen? In april 2021 kwam het bericht naar buiten dat één extreem zeldzame Pokémonkaart voor meer dan € 200.000 was verkocht 



Beleggen of sparen voor je kind?

We willen allemaal het beste voor onze kinderen niet waar? En hoe fijn is het als we onze kinderen financieel onderweg kunnen helpen. Financiële educatie is hier natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Je kunt je kind wel een financieel onbezorgde start geven maar als ze vervolgens niet om kunnen gaan met geld is dat bedrag wat jij al die jaren zo hard voor ze hebt gespaard zo verdampt.  

Een belangrijk aspect van FIRE is tijd, hoe eerder je begint des te meer tijd je hebt om vermogen op te bouwen. Zo kun je jarenlang geld voor je laten werken. 

Tegenwoordig weten we dat sparen een relatief lage rente oplevert, maar ook dat beleggen risico’s met zich meebrengt. 

Sparen voor je kind:

Een spaarrekening is een manier om met een laag risico het geld voor je kinderen te sparen. Je kunt een rekening op je eigen naam openen of die van je kind. Wanneer je kiest voor sparen op naam van je kind is hij/zij de eigenaar van de rekening. Vanaf de 18e verjaardag beschikt je kind over het tegoed. Je kunt gebruik maken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling (lees meer)

Beleggen voor je kind:

Beleggen neemt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen. Bij sommige banken of brokers kun je een beleggingsrekening voor je kind openen. Je opent de rekening op je eigen naam en die van je kind. De volwassene is beheerder van deze rekening tot de dag dat het kind 18 jaar wordt, dan verhuisd deze rekening naar de naam van het kind. Vanaf dat moment heeft je kind toegang tot deze beleggingsrekening. 

Een andere optie is om een beleggingsrekening op je eigen naam te beginnen voor je kind. Als ouder hou je de controle over de gelden op deze rekening en ben je dus niet gebonden aan leeftijd. Je kunt het geld verdelen voor diverse doelen zoals bijvoorbeeld een studie, rijbewijs of wereldreis. Wanneer je beleggen uit handen geeft neemt dit kosten met zich mee. Wanneer je ervoor kiest om dit zelf te gaan beheren kun je de kosten vaak lager houden maar kost je misschien wel tijd om in te verdiepen. Je kind wordt niet automatisch eigenaar van de gelden of hierover geïnformeerd zoals bij beheerd beleggen. 

Raadpleeg voor vragen of meer informatie altijd een professional. 

Dividend beleggen

Wanneer je gaat beleggen in aandelen heb je de keuze uit honderden bedrijven op vele verschillen nationale en internationale beurzen. Een flink aantal van die bedrijven keren dividend uit. Dividend kan een manier zijn om passief inkomen op te bouwen. Maar wat houdt dit in en wat zijn de voor – en nadelen? 

Dividend is een winstuitkering van een bedrijf aan haar aandeelhouders. Niet alle bedrijven keren dividend uit. Veelal kun je op internet vinden of een bedrijf dividend uitkeert, welk percentage en wat hun historie is. 

Er zijn diverse beleggingsstrategieën, dividend beleggen is hier één van. Dividendbeleggen is een beleggingsstrategie. Hierbij koop je aandelen die periodiek dividend uitkeren aan haar aandeelhouders. Hiermee kun je een “cashflow” genereren. Naast losse dividend aandelen zijn er ook beleggingsfondsen van dividendaandelen. 

Voordelen 

1.       Passief inkomen ofwel, inkomen waarvoor je bijna niets hoeft te doen. Behalve dan in dit geval een dividend aandeel bezitten. 

2.       Dividend beleggen kan minder volatiel zijn. Dividendaandelen bieden de beleggers altijd iets, namelijk: dividend. Hierdoor daalt de koers vaak minder heftig. Let op! Voorgaande is geen garantie. 

Nadelen 

1.       Om echt een inkomen te behalen uit dividend aandelen heb je hier vaak heel veel aandelen voor nodig. 

2.       Dividend aandelen leveren over het algemeen minder rendement op. Risico en rendement zijn vaak met elkaar verbonden. Aangezien dividendaandelen bekend staan als aandelen die minder risicovol zijn zullen deze vaak ook minder rendement opleveren. Ook hier geldt dit is geen garantie. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen. 

3.       Dat spreiding belangrijk is in een beleggingsportfolio is algemeen bekend. Door enkel en alleen te kiezen voor dividendaandelen sluit je een groot deel van de aandelenmarkt uit. 

4.       De Nederlandse overheid ziet dividenduitkering als inkomsten. Hierover moet belasting betaald worden. In Nederland is dat 15%. Meer hierover op de website van de Belastingdienst.

Mocht je meer willen lezen over dividendbeleggen? Het boek One For The Money bevat veel informatie en voorbeelden over dividendbeleggen, maar ook over het rente-op-rente effect, trackers en een stappenplan.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, kost dat jou niks extra’s, maar ik ontvang hiervoor een vergoeding.

Crowdfunding

Sinds enkele maanden investeer ik via crowdfunding. Maar wat houdt dit in? 

Via crowdfunding kunnen bedrijven geld binnenhalen bij een groot publiek. Crowdfunding is voor investeerders laagdrempelig. Vaak kun je al voor enkele tientjes of honderden euro’s instappen. De ondernemer is op zijn beurt minder afhankelijk van een bank als financier. 

Welke vormen van crowdfunding zijn er? Op welke manier wordt de financiële bijdrage terugbetaalt aan de investeerders?

1.       Eigen vermogen: De investeerders kopen aandelen in het bedrijf en krijgen dividend. 

2.       Vreemd vermogen: De investeerders verstrekken een lening via crowdfunding tegen een rentepercentage en looptijd. 

3.       Rewards of tegenprestatie: Investeerders ontvangen een tegenprestatie in de vorm van een product of dienst. 

4.       Donatie: De investeerders schenken het geld aan de ondernemer en verwachten hier niets voor terug.

In 2021 werd er al voor 730 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. (Bron: Kvk.nl

Ook voor deze vorm van investeren is er sprake van voor- en nadelen. 

Wat zijn de nadelen en risico’s van crowdfunding:

Nadelen:


1.       Je geld staat vaak voor langere tijd vast. Denk aan jaren. Mits een project goed verloopt zal je inleg pas aan het einde van de looptijd voor 100% zijn terugbetaald. 

2.       Je moet vaak wachten tot het volledig gevraagde bedrag is opgehaald voordat de lening actief wordt. 

3.       Het kan zijn dat het bedrijf zijn financiële verplichtingen niet meer kan nakomen. Hierdoor bestaat het risico dat je je investering (deels) niet meer terugkrijgt. 

Let op! Veel startende ondernemers kiezen steeds vaker voor crowdfunding om hun bedrijfsplannen te financieren.  De kans dat de voorwaarden van de crowdfunding niet kunnen worden nagekomen voor startende onderneming is hoger dan bij bestaande ondernemingen. 

Crowdfundingplatforms hebben te maken met een ontheffing of vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleer altijd zelf of het crowdfundingplatform aan de geldende eigen voldoet. Meer informatie hier over en het register kun je hier vinden. 

Voordelen: 

1.       Vaak een hogere rente dan op de bank. Een gezond rendement ligt tussen de 4% en 9%. De rente wordt per project bepaald door het risico. 

2.       Sommige bedrijven die investeringen werven via crowdfunding bieden een combinatie van de wijze waarop de financiële bijdrage wordt terugbetaald. 


Investeren via crowdfunding brengt risico's met zich mee. Je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen. Beleg alleen met geld dat je (voorlopig) niet nodig hebt.


Uitgeleend geld zoals via crowdfunding vallen onder box 3. Raadpleeg voor vragen of meer informatie altijd een professional. 

Koopzegels

Je hebt er misschien al wel eens van gehoord: Geld voor je laten werken. Weet je wat misschien een goede eerste stap is waar minimale risico's aan zijn verbonden? Koopzegels! En dit kan lekker oplopen. Bij Plus Supermarkten krijg je zelfs 50% rendement, bij AH 6% en bij Jumbo 4%. Op deze manier ontvang je toch mooi meer rendement dan op je spaarrekening.

En tegenwoordig kun je het sparen van koopzegels bij sommige supermarkten automatisch koppelen aan je digitale klantenkaart. Zo spaar je ongemerkt tegen een mooi rendement. En digitaal sparen is ook weer duurzamer aangezien er geen papieren boekjes en zegels gedrukt hoeven worden. 


Deposito sparen

Heb jij je geld niet direct nodig? Wil je wel rendement behalen, maar minder financieel risico lopen dan bij bijvoorbeeld beleggen? Dan is deposito sparen misschien wel wat voor jou. Ik heb een aantal deposito's lopen met een looptijd van 5 jaar, hierop krijg ik een rente van 1,05%. Tegenwoordig is dat 2.80%. Nogmaals het gaat hier om geld wat je niet direct nodig hebt maar een paar jaar kunt missen.


Het nadeel is wel dat je niet direct toegang hebt tot je geld.

Let hierbij op het depositogarantiestelsel.


 

Beleggingsfonds

Toen ik begon met mij te oriënteren op beleggen stuitte ik op een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds beheert jouw beleggingen, vaak kun je zelf aangeven hoeveel risico je bereid bent om te nemen en hoeveel je wilt inleggen. Een voordeel is dat je zelf geen omkijken hebt naar je beleggingen. Op deze manier raakte ik voor het eerst in aanraking met beleggen en heb ik hiermee ervaring opgedaan. Een nadeel van beheerd beleggen zijn de relatief hoge kosten die ze van je rendement afsnoepen, dit was voor mij de een reden om over te stappen van beheerd beleggen naar zelfstandig beleggen.

Wees je bewust van de risico's. Ook hier geldt: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen.

Zelfstandig beleggen op de beurs

 

Je bent klaar voor de volgende stap, je wilt gaan beleggen of speelt met het idee. Er zijn diverse brokers waar je zelfstandig kunt beleggen. Een broker is een professionele partij met een vergunning om te kunnen kopen en verkopen op de beurs. Lees je goed in en bepaal waarin je wilt investeren. Kies je voor losse aandelen of wil je toch meer spreiden en kies je voor EFT? Een ETF is een Exchange Trading Fund ofwel tracker genoemd. Let op! Er is geen manier om snel geld te verdienen! Je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen. Beleg alleen met geld wat je kunt missen.
 
Toen ik begon met beleggen ben ik eerst Beleggen voor Dummies gaan lezen, hierin wordt in begrijpelijke taal de kunst van het beleggen uitgelegd. Zeker een aanrader als je wil gaan beginnen met beleggen.

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, kost dat jou niks extra’s, maar je helpt mij