Vermogen

Geld maakt geld.

Alle begin is moeilijk, maar als het begin er eenmaal is kun je snel beginnen met vermogen opbouwen. Ieder doel en de weg er naartoe is weer anders. 

Aangezien ik wil dat alle informatie zo objectief mogelijk is worden er geen namen van brokers, investeringsplatformen, aandelen, fondsen en crypto's genoemd. Hieronder deel ik informatie welke ik interessant vind of waar ik zelf ervaring mee heb. Doe altijd zelf onderzoek naar deze mogelijkheden. Beleg alleen met geld dat je (voorlopig) niet nodig hebt. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen. Ik ben geen financieel adviseur. Ook wet- en regelgeving en de  toezichthouders stellen steeds strengere regels aan “influencers” en "finfluencers" waar ik ook onder val. 

Daarnaast ben ik van mening dat het samenstellen van een portefeuille met beleggingen en investeringen een persoonlijke keuze is die afhankelijk is van o.a. tijd, risico & financiële middelen en voor iedereen dus weer anders is.

Hogere spaarrentes


Nederlanders zijn van oudsher een spaarzaam volk. Een gemiddelde Nederlander heeft €49.500 aan spaargeld. Bron: CBS. De rentes bij de grote banken liggen tussen de 1,70% & 1,25%. Dit is al wel stukken hoger dan in 2021, toen kregen we namelijk helemaal geen rente over ons spaargeld bij de huisbank.

Tegenwoordig is dat weer anders. Wij hebben ons spaargeld ondergebracht bij 2 verschillende banken. Wij hebben gekozen voor 2 gratis spaarrekeningen met hogere rentes dan bij onze huisbank. Voor welke 2 hebben wij gekozen?

1. Bunq
Bij Bunq hebben wij een Easy Savings account. Dit is een gratis spaarrekening. Op deze spaarrekening krijgen we momenteel 2,46% rente per jaar. Deze bank valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Voordelen:
1. Wekelijkse uitbetaling van rente
2. Eenvoudige app & makkelijk op te zeggen
3. Hogere rente dan bij de groot bank

Nadelen:
1. Je kunt geen aparte potjes maken (hiervoor moet je bijbetalen)
2. Je kunt maximaal 2 opnames per maand doen.
3. De app is niet beveiligd met een identificatiecode.

2. Leaseplan Bank
Naast onze spaarrekening bij de Bunq hebben we een spaarrekening bij de Leaseplan Bank. Hier hadden we al 2 deposito's lopen en prettige ervaringen mee. Hier ontvangen we jaarlijks 2,20% rente, iets minder dan bij Bunq. Waarom hebben we dan niet al ons spaargeld ondergebracht bij Bunq? Dit heeft te maken met de voordelen van de Leaseplan Bank. Leaseplan Bank valt
ook onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel.

Voordelen:
1. Je kunt tot 5 gratis spaarpotjes aanmaken
2. Onbeperkte opnames
3. Maandelijkse uitbetaling van rente

Nadelen:
Tot op heden geen nadelen kunnen ontdekken

Hogere rentes zijn mogelijk! Buitenlandse brokers of banken kunnen hierbij uitkomst bieden. Hierbij kunnen de rentes wel oplopen tot 4%. Hierbij moet je wel rekening houden met aanvullende voorwaarden zoals een minimale storting of een maximum spaarsaldo waarover je rente krijgt.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, kost dat jou niks extra’s, maar je helpt mij & de blog.

Motivatie

Hoe blijf je gemotiveerd tijdens jouw reis naar F.I.R.E.?

Zoals ik al vaker heb benoemd is onze reis naar financiële vrijheid geen "get rich quick" weg. Het duurt jaren om voldoende vermogen op te bouwen om uiteindelijk F.I.R.E. te bereiken, afhankelijk van jouw doel natuurlijk. Met het gratis stappenplan ben je maak je een goed begin aan jouw reis naar financiële vrijheid.

Hoe zorgen wij er nu voor dat wij al jaren gemotiveerd blijven?
Ik denk dat het belangrijkste is dat je je doel voor ogen blijft houden en ook voor jezelf duidelijk hebt gemaakt hoe dat doel er uit ziet. Hoe wil je leven als je straks F.I.R.E. bent? hoe wil je je voelen  en wat zou je willen gaan doen? En ik zal niet liegen, in het begin kan het knap lastig zijn om gemotiveerd te blijven. Wat bij ons erg heeft geholpen was het bijhouden van onze resultaten. Dit doen wij natuurlijk door middel van onze eigen F.I.R.E. meter. Zelfs wanneer ons vermogen afnam door koersverlies of gewoon een dikke vette rekening, wisten we wat er mogelijk was.

Wanneer je na een paar tegenvallers denkt: laat maar hangen hoor, dan is waarschijnlijk jouw verlangen naar die financiële vrijheid nog niet groot genoeg. Just saying. Dat is natuurlijk niet erg, je kunt altijd de draad weer oppakken.

Wij hebben ook wel eens van die periode gehad waarin we flink aan het spenden waren, er kwam immers genoeg geld binnen, onze maandelijkse lasten waren laag en ja, dan dachten we aan het einde van de maand wel eens: goh, dat waren wel erg veel leuke dingen in 1 maand, misschien moeten we toch maar eens wat minderen. Zo heeft overzicht ons altijd erg geholpen.

Balans
Daarnaast is het belangrijk om balans te houden. Je kunt helemaal doorslaan in het F.I.R.E. worden en iedere euro willen investeren (ik zeg niet dat hier iets mis mee is, wij hebben ook z'n periode gehad) of je kunt er voor kiezen om de teugels iets minder strak te houden, dit houdt automatisch ook in dat je reis naar jouw doel wat langer zal gaan duren. De vraag is waar jij uiteindelijk gelukkig van wordt. Hier hebben mijn man en ik nog vaak gespreken over om te bepalen of we ergens moeten bijsturen in onze reis.

Leuke dingen doen
Doordat wij in het begin "extreem" hebben bespaard konden we het extra waarderen wanneer wij wel uiteten gingen of een dagje weg, dat is nu nog steeds zo. We hoeven niet meer extreem te besparen en kunnen genoeg leuke dingen doen, maar we kiezen er vaak voor om die leuke dingen uit te smeren over een langere periode. Zou hou je ook iets over om naar uit te kijken. Doordat we een periode heel zuinig hebben geleefd kwamen we er ook achter dat heel veel dingen ook gewoon gratis konden of voor weinig geld. Zo gingen we op zoek naar gratis uitjes in de buurt zoals fietstochten langs kinderdijk, een opendag bezoeken of gewoon lekker naar het strand. Dit zijn dingen die we er altijd in zullen houden.

Zo nu en dan belonen we onszelf ook met een beetje luxe. Een weekendje wellness hotel of een etentje in een goed restaurant. Dit zorgt ervoor dat we ons realiseren waar we het allemaal voor doen en letterlijk kunnen zien wat er mogelijk is. Om daarna weer met frisse motivatie verder te werken aan ons doel.
Het denken in mogelijkheden maakt je creatief. Je hebt vaak minder nodig dan je denkt.

Dus lang verhaal kort. Wij behouden onze motivatie door:

  • 1. Ons doel voor ogen te houden & maak een plan 
  • 2. Resultaten bij te houden
  • 3. Bespreek waar je gelukkig van wordt
  • 4. Beloon jezelf
  • 5. Denk in mogelijkheden


Hoe hebben wij onze FIRE berekend?

Zoals ik al vaker heb gedeeld  is ons FIRE-getal €600.000, maar hoe hebben we dit opgebouwd?

De standaard FIRE regel is als volgt: 25x je jaaruitgaven. Hierbij ga je uit van een jaarlijkse ontrekking van 4% je vermogen per jaar. Wij hebben dit iets ruimer genomen. Waarom? Ten eerste wil je niet het risico lopen dat je op je oude dag nog MOET gaan werken omdat je toch met een tekort dreigt te komen, daarnaast houden we rekening met inflatie en vermogensbelasting.

Classic FIRE
Zouden we het heel zwart/wit houden bij de klassieke FIRE methode dan zouden we met €450.000 al FIRE kunnen zijn. Wij gaan namelijk uit van €1500,- aan maandelijkse vaste lasten. Hier hebben we zelfs al rekening gehouden met een beetje extra speling en natuurlijk een hypotheek-vrij huis.
Wij rekenen met ons FIRE getal met 8% rendement, wat historisch gezien realistisch is, maar geen garantie. We zouden jaarlijks dus makkelijk 4% uit ons vermogen kunnen onttrekken en dan blijft ons vermogen toch nog stabiel. Zo zorg je er overigens ook voor dat je tijdens jouw RE-periode (retire) zonder vermogen komt te zitten.

Pensioen & AOW
Dan hebben we verder geen rekening gehouden met eventueel AOW & pensioen voor ons beide. Mijn man zal uiteindelijk naar verwachting het meeste pensioen hebben opgebouwd. Wanneer we uit ons pensioen een uitkering zouden ontvangen dan is dit allemaal "extra" hetzelfde geldt voor AOW.

Dividend
Waar we ook geen rekening mee houden is het dividend. Wanneer we op een belegd vermogen zitten van €600.000 verwachten we maandelijks nog eens €500,- dividend te ontvangen. Dit zou ook een extra potje vormen voor vakanties, onderhoud van de woning etc.

Wanneer mijn man zou stoppen met werken of minder zou gaan werken zullen de kosten voor benzine en onderhoud voor de auto ook minder worden. Daarnaast werken we er aan om zelfvoorzienender te worden en meer van onze eigen groente en fruit zelf te verbouwen. Daar staat weer tegenover dat het misschien aantrekkelijker zal worden om er vaker op uit te gaan.

Op het moment van schrijven (maart 2024) zitten we op een belegd vermogen van €125.000. Wanneer we de aankomende 12 jaar maandelijks €1000 blijven inleggen dan zouden we met een fictief rendement van 8% rond de €550.000 uitkomen. Wanneer we hypotheekvrij zijn kunnen we maandelijks zelfs minimaal €1500,- per maand inleggen. Op basis van deze berekening verwachten wij dat onze beoogde FIRE datum over 11,5 jaar haalbaar zou kunnen zijn. Je kunt zelf de samengestelde rente berekenen met de handige calculator van de spaarpodcast.

Wat als?
Dit zit natuurlijk niet in beton gegoten. Er zijn veel variabele die er voor kunnen zorgen dat onze reis korter of langer zal worden. Mocht mijn man bijvoorbeeld door willen werken na het behalen van onze FIRE of eerder willen minderen, maar ook variabelen zoals overlijden & ziekte etc. Ik denk dat het wel belangrijk is om een stip aan de horizon te plaatsen en een duidelijk plan te hebben. Zo voorkom je het risico dat je blijft doorwerken omdat je bang bent om iets te kort te komen. Genoeg is genoeg. 

There is no "get rich quick" 

Openheid en transparantie staan wat mij betreft op 1 op deze blog. Ik laat je zien dat vermogensopbouw een kwestie is van lange termijn. Hierboven zie je onze persoonlijke vermogensopbouw. Sinds 2018 werken wij aan F.I.R.E. vanaf dit punt die je ook een sterk stijgende lijn. Naast ons geld te investeren en te profiteren van het rente-op-rente effect gingen we ook onze vaste lasten verlagen, hypotheek aflossen en ons inkomen vergroten. Ook zie je een duidelijke daling van ons vermogen in het jaar waarop de beurs daalde. Op deze manier wil ik een transparant beeld van F.I.R.E. laten zien. Aangezien wij de overwaarde op de woning niet hebben meegenomen is er sprake van een negatief vermogen, anders zou deze tabel er wel anders uitzien. Het geld zit vast in stenen.


Besparen op vermogensbelasting?

Wanneer ik op sociale media artikelen lees over bijvoorbeeld een kasboekje of mensen die gewoon heel goed kunnen sparen en/of vermogen opbouwen dan sta ik altijd een beetje te kijken van de reacties. Vaak lees ik reacties in de trant van: jaja, sparen he? Dat zal de belastingdienst leuk vinden en “wacht maar tot de Belastingdienst aan komt kloppen” Ik geloof dat er nog een hoop mistanden wat betreft sparen zijn. 

Per persoon is er een heffingsvrij vermogen van €57.000. Voor fiscale partners is dit: €114.000. Deze blijft in 2024 even hoog. Heb je groene spaar – of beleggingsfondsen? Dan gaat de vrijstelling wel omhoog. Van €65.072,- naar 71.250, -

Je betaalt vermogensbelasting over het bedrag welke je boven de het heffingsvrije vermogen uitkomt. Vervolgens is het nog afhankelijk of je aftrekbare schulden hebt. Er geldt voor 2023 namelijk een schuldendrempel van €3400. Voor fiscale partners is dit €6800. Alles wat vervolgens onder het belastbare vermogen valt is onderverdeelt in 3 categorieën:
 

Spaargeld: 0,01%

Overige bezittingen (aandelen etc.): 6,17%

Schulden (na drempel): 2,46%

De percentages voor spaargeld en schulden zijn voorlopig. Deze worden pas rond februari 2024 definitief vastgesteld.

De Belastingdienst heeft op haar website een eenvoudig stappenplan gemaakt voor het berekenen van je belasting.

Anti-misbruikbepaling. 

En om misbruik te voorkomen heeft is er een anti-misbruikbepaling. Voor diegene die “slim” denken te zijn en in december hun beleggingen te verkopen en op hun spaarrekening te zetten zodat ze hier een veel lager percentage belasting over zouden betalen en vervolgens in januari hun aandelen weer terugkopen. De belastingdienst stelt dat er een termijn moet zijn van 3 maanden tussen het moment van aankoop en verkoop. Dit hoeft alleen als 1 januari is die periode valt. Doe je dit toch? Dan zal de belastingdienst de opbrengst van de verkoop toch zien als belegging en zodanig belasten. 

Hoe kun je dan toch “besparen” op die vermogensbelasting?

Je kunt er voor kiezen om bepaalde aankopen of betalingen vooruit te betalen. Voorbeelden hiervan zijn:

1.       De zorgverzekering (vaak krijg je dan ook nog korting)

2.       Andere verzekeringen vooruit betalen (ook hier is korting mogelijk) informeer bij jouw tussenpersoon of verzekeraar of dit mogelijk is en of dit eventueel nog extra korting oplevert.

3.       Je jaarruimte benutten. Dit kun je doen door een pensioenrekening te openen. Wanneer je geen of (te)weinig pensioen opbouwt kun je dit dus aanvullen. Er zijn diverse sites om jouw jaarruimte te berekenen. 

4.       Betaal je vakantie en/of grote aankopen vooruit. 

5.       Extra aflossen op je hypotheek

6.       Een schenking aan je kind. In 2023 kun je voor €6.035 belastingvrij schenken aan je kind.

7.       Cash. Je mag voor €596 aan cash belastingvrij in huis hebben.

Bedenk je ook: ieder nadeel kent zijn voordeel. Maak voor jezelf een afweging wat voor jou voordelig kan zijn. Ook moet je er wel rekening mee houden dat dit in sommige gevallen slechts uitstel is. Je gaat namelijk kosten vooruit betalen, kosten die je dat jaar erop dus niet maakt en dus uitspaart. 

Deze informatie is louter bedoeld voor entertainment en educatief en op geen enkele manier bedoeld als financieel advies. Zoek professioneel advies als je daar behoefte aan hebt. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden voor het opvolgen van informatie op deze site.

Bron: Belastingdienst

Bron: Consumentenbond

Recap 2023 & doelen 2024

Hoe ging het met mijn doelstellingen voor 2023 en welke doelstellingen hebben wij voor 2024? 

Voor 2023 hadden we als doel: 

1.       Spaargeld/buffer: €5000,- (check!) 

2.       Groei vermogen van €20.000 (check!) 

3.       Maandelijks €500,- dividend (fail!) 

Aangezien de 2de helft van dit jaar onze vaste lasten flink zijn gestegen denk ik dat we heel tevreden mogen zijn met het feit dat we een vermogensgroei hebben gehad van €36.000 (28,40% groei ten opzichte van vorig jaar). Dan hebben we wel €17.000 overwaarde uit ons vorige appartement gehaald maar daarnaast ook ruim €10.000 uitgegeven aan de inrichting van onze nieuwe woning. Die €500,- per maand aan dividend is niet gehaald omdat we alle dividendaandelen hebben verkocht voor de aankoop van ons nieuwe huis. Momenteel zitten we op gemiddeld €280,- per maand aan dividend. We willen passief inkomen in 2024 wel laten groeien door middel van dividend maar hebben hiervoor geen concreet doel gesteld. Ook wilde ik in 2023 minimaal €500,- per maand extra verdienen voor de aflossing, dit is gelukt. 

Op persoonlijk vlak wilde we voor 2023 vooral meer rust, verbinding, gezondheid & nieuwe doelstellingen. Ook op dit vlak hebben we grote stappen gezet. Nieuwe doelstelstelling: aflossen nieuwe hypotheek. 

Wat zijn de doelen voor 2024? 

1.       Vermogensgroei €20.000 

2.       Minimaal €20.000 aflossen hypotheek 

3.       €1000,- per maand aan extra inkomsten
 

3 concrete doelstellingen waarvoor we een plan hebben gemaakt. We willen maandelijks €1100,- kunnen inleggen in onze beleggingen. Dit is €1000,- voor ons en €100,- voor onze zoon. Daarnaast moeten de extra aflossingen zorgen voor meer financiële ruimte en dus meer mogelijkheden om te sparen naast de beleggingen. Die €20.000 aflossing op de hypotheek is het minimale. Alle extra’s zoals: uitruil, vakantiegeld, dividend, rente & extra inkomsten gaan direct naar de aflossing om de maandelijkse lasten te verlagen. Mijn persoonlijke extra inkomsten groeide de afgelopen maanden flink. In 2023 had ik als doel om maandelijks gemiddeld €500,- extra te verdienen, in 2024 is dat gemiddeld €1000,- 

Op persoonlijk vlak staat 2024 voor ons nog steeds in het teken van liefde & verbinding, rust & gezondheid. Hier hebben we homesteading (meer groente, fruit, kruiden zelf verbouwen & meer zelf maken van eerlijke producten), passief inkomen & meer financiële ruimte aan toegevoegd. Die laatste zorgt uiteraard ook voor meer rust. Want, eerlijk is eerlijk, wat niet uit de lengte komt moet uit de breedte komen. Begin 2023 hadden we nog maar een paar honderd euro aan vaste lasten en dat is nu ruim €1000,- meer. 

Die financiële ruimte moet er komen door het sneeuwbaleffect. Extra inkomsten zorgen voor extra aflossing op de hypotheek en die zorgen weer voor lagere maandlasten. Lagere maandlasten zorgen er weer voor dat we meer kunnen beleggen en die beleggingen zorgen weer voor dividend en mogelijk koerswinst. Dividend zorgt weer voor meer extra inkomsten die we ook weer kunnen gebruiken om meer af te lossen en dus de maandlasten te verlagen en zo rolt het balletje verder. Nu nog klein maar na een jaar kun je het verschil goed zien. 

Ben je na het lezen van deze blogpost ook enthousiast geworden om met jouw financiën aan de slag te gaan maar weet je nog niet precies hoe? Gebruik dan mijn gratis stappenplan. 

Risico’s en volgtips

Beleggen is hot. Wanneer de koersen beginnen te stijgen neemt ook de (social)media aandacht voor beleggen weer toe. Ik merk dat de content die ik maak over beleggen vaker gelezen wordt en er ook weer vaker vragen over komen.

In 2022 raakte onze aandelen in een dip. De stijgende rente (renterisico), inflatie & oorlog raakte onze beleggingen hard. Dit noemt men ook wel marktrisico. Desondanks bleef ik de resultaten van onze beleggingen delen zodat jullie ook een realistisch beeld krijgen van de pieken en dalen als het gaat om beleggen.

Naast marktrisico is er koersrisico (De waarde van een aandeel daalt en hierdoor ook de koers), kredietrisico (een onderneming of land kan niet voldoen aan zijn of haar betaalverplichtingen), verhandelbaarheid (een aandeel kan al dan niet tijdelijk niet verhandelbaar zijn. Hierdoor kunnen aandelen niet verkocht worden waardoor mogelijk (extra) verlies wordt gemaakt) en als laatste duurzaamheidsrisico (door gebeurtenissen of omstandigheden op ecologisch, sociaal of bestuur en leiderschap ontstaat er een negatief effect op beleggingen. (bron: NN)

Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen. Door te spreiden kun je dit risico beperken.

Je zou je inleg voor een groot gedeelte of volledig kunnen verliezen wanneer een bedrijf of meerdere bedrijven failliet gaat, een beursgang wordt afgeblazen (bij een IPO) of wanneer door slecht nieuw de koers van een aandeel sterk daalt. 

Niet alleen de aandelen stijgen maar ook Bitcoin en andere crypto zitten in de lift.

Dat beleggen meer aandacht krijgt kent helaas ook een keerzijde. Er is een enorm online cursus aanbod en er zijn diverse platformen als het aankomt op beleggen en investeren. Zoals je weet brengt beleggen risico’s met zich mee, maar voor volatiele of gecompliceerde gelden hogere risico’s. Ik heb het dan over crypto’s, daytrading & turbo’s. 

Wil je een cursus gaan volgen in financiële instrumenten vraag je dan af wat mogelijk het gewin kan zijn van de aanbieder, is er een commissie voor de aanbieder (op beleggingsproducten geldt een provisieverbod). Voor crypto’s ligt het anders, hier is wet- en regelgeving een stuk lastiger. Kijk naar de expertise van de aanbieder, hoeveel ervaring heeft deze aanbieder, worden zowel de goede als slechte resultaten gedeeld? Is de aanbieder gediplomeerd? Dit zijn voorbeelden waarmee jij kunt uitzoeken of een aanbieder betrouwbaar is en of vorm van investeren bij jou past.

Gelukkig kent sociale media ook een positieve kant als het gaat om beleggen zo zijn er kanalen waar wel objectieve informatie en expertise wordt gedeeld. Voorbeelden hiervan zijn: Debelegger, Rowannijboerbeleggen, Jannekewillemse, Eenpassiefinkomen & Elfin

Aan de slag

Je hebt mijn eerdere artikelen gelezen over de risico´s, kosten en je hebt voor jezelf bepaald of beleggen wel iets voor jou is. Vervolgens ga je op zoek naar de broker die bij jou past. Een broker is een soort tussenpersoon. Je kunt hier een order plaatsen om een bepaald aandeel, ETF, opties etc. te kopen. De keuze voor een broker kan afhankelijk zijn van verschillende factoren namelijk zoals: Kosten, gebruiksvriendelijkheid, instrumenten of bekendheid. Weten welke broker een vergunning hebben van de AFM? Kijk hier 

Waarin moet ik beleggen?

Je hebt een broker gekozen en dan wil je nu natuurlijk weten: Waar moet ik in gaan beleggen? Toch? Als ik zou weten welke aandelen de aankomende jaren hoge rendementen op gaan leveren dan zou ik snel schatrijk zijn. Helaas voor jou en mij werkt het niet zo. Men kan wel roepen: Koop aandeel X (en dan heb ik het even niet over het voormalige Twitter) want die gaat volgende maand 10x over de kop maar daar zijn helemaal geen garanties voor. Sterker nog, iemand die zulke uitspraken doet zal hier zelf een belang bij hebben, een belang dat waarschijnlijk niet altijd in jouw belang is. Daarom heb je er ook vrij weinig aan om te weten wat er in mijn beleggingsportefeuille zit. Ik heb waarschijnlijk op een heel ander moment aangekocht (tegen een misschien hogere of lagere koers) of een andere belegginsstrategie. Het delen van een portefeuille kan voor jou misschien wel het startpunt zijn van jouw eigen onderzoek. Het doen van jouw eigen onderzoek ik zeer belangrijk wanneer jij jouw zuurverdiende centen wilt gaan beleggen. Je moet namelijk wel snappen waarin je investeert en niet zomaar een andere belegger volgen. 

Bekijk het aanbod van een broker en beslis voor jezelf waarin je wilt investeren. Wat zijn jouw persoonlijke voorkeuren? Kies je een aandeel of ETF op basis van het dividend wat ze uitkeren of kijk jij juist naar de duurzaamheid. Kies je voor hoog of laag risico of kijk je naar bedrijven waar je al veel kennis en/of ervaring mee hebt? Het selecteren van jouw beleggingen is heel persoonlijk en niet altijd gemakkelijk. 

Ik heb zelf ook genoeg (beginners)fouten gemaakt tijdens het beleggen. Ik noem het leergeld. Soms zuur, maar ik maak dezelfde fout niet snel nog een keer. In deze Instagrampost vertel ik je er alles over.

Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen. Ik ben geen financieel adviseur. Heb je behoefte aan professioneel advies? Maak dan eens een afspraak bij een beleggingsexpert of – adviseur.

Beleggen met kleine bedragen en kosten.

Je ziet het misschien wel eens voorbij komen: Start nu met beleggen al vanaf €25,-. Dat klinkt natuurlijk heel verleidelijk aangezien dit een relatief klein bedrag is voor de meeste. Dit kan inderdaad een manier zijn om je eerste stappen te zetten in de wereld van beleggen, maar vergeet de kosten niet!
 

Met welke kosten moet je rekening houden?

Er worden door brokers en banken vaak verschillende kosten gerekend. Deze snoepen ongemerkt een stukje van jouw rendement af. Kosten waar je onder andere rekening mee moet houden zijn: transactiekosten voor de aan en verkoop van aandelen, ETF’s of fondsen, beheerkosten, administratiekosten, valuta kosten, aansluitingskosten & doorlopende kosten. In sommige gevallen gebruiken brokers en banken andere termen maar dit zijn de meest voorkomende kosten. 

Als voorbeeld neem ik even de S&P500 (IUSA) ETF via de Giro. De koers staat op het moment van schrijven tussen de €40 & €50. Ishares rekent 0,07% beheerkosten per jaar. Omdat deze ETF niet meer in de kernselectie (Dit is een lijst met diverse ETF´s die de broker aanbiedt met lagere handlingkosten) van deze broker zit betaal je €3,- per transactie. Zou je slechts 1 aandeel kopen dan heb je al 7,5% aan kosten en dan komen hier ook nog de lopende kosten voor. 

Ga je aandelen kopen aan een buitenlandse beurs zoals de Nasdaq? Dan moet je ook rekening houden met beurskosten/aansluitingskosten van €2,50. 

Zie je? De kosten van een broker kunnen flink aan je rendement vreten. Ik heb in dit voorbeeld De Giro als voorbeeld gebruikt omdat ik hier zelf beleg. Overigens is deze blog op geen enkele manier geaffilieerd aan De Giro. 

Het vergelijken van kosten kan zeker lonen en is zelfs aan te raden.

Doe je onderzoek

Onderzoek goed welke (verborgen)kosten een broker of bank rekent. Ik probeer mijn kosten idealiter rond de 0,5% te houden. Des te hoger het bedrag wat je in 1x kunt inleggen des te lager de impact je kosten maken op het rendement. 

Vaak wordt gesteld dat beleggen via een bank duurder is. Dit is niet altijd juist. Het is natuurlijk ook afhankelijk of je kiest voor begeleid beleggen, vermogensbeheer of zelfstandig fondsen of aandelen aankoopt via een bank. Je kunt de kosten van brokers heel eenvoudig vergelijken via Finner. Dit is een onafhankelijk platform. Ook hier is wederom geen sprake van een samenwerking op welke manier dan ook. 

Wat is beleggen nou eigenlijk en is het (n)iets voor jou?

Wat is beleggen? 

Investeren kan op veel manieren, een daarvan is beleggen. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen of obligaties. Ga je beleggen in aandelen? Dan word je voor een heel klein stukje eigenaar van het bedrijf. Beleggen doe je met het doel om jouw geld te laten groeien, dit heeft tijd nodig. Het is dan ook belangrijk dat je het geld (voor langere tijd) kunt missen. Door te beleggen hoop je jouw geld te zien groeien. Wees je altijd bewust van het feit dat jouw beleggingen ook kunnen dalen, hoe rooskleurig de markt ook geschetst wordt. Een bedrijf kan failliet gaan en in dat geval kun je jouw volledige inleg of een gedeelte hiervan verliezen. 

Obligaties zijn leningen aan bedrijven en overheden waarover rente wordt betaald. De risico’s liggen hier vaak lager dan bij investeren in individuele aandelen. Toch blijft ook hier de boodschap: je beleggingen kunnen minder waard worden. 

Naast de factor van tijd is ook spreiden een belangrijk element van beleggen. Je wilt niet al jouw eitjes in een mandje leggen. Dit kun je doen door te beleggen in een ETF. Dit staat voor Exchange Traded Funds ook wel indextrackers genoemd. Die volgen een index zoals bijvoorbeeld een van de meest bekende: S&P500. Dit zijn de 500 grootste Amerikaanse bedrijven genoteerd aan Wall Street. Er zijn wereldwijd meer dan 2500 ETF’s beschikbaar. Zo is er voor ieder wat wils, maar wil jij eigenlijk wel beleggen?

Wil je wel beleggen?

Toen ik begon met beleggen vond ik het ook heel spannend. We hadden hard gespaard voor ons geld en wilde niet al te veel risico lopen, zeker aangezien onze kennis van beleggen zeer beperkt was. Uiteindelijk hebben we door te doen en te lezen veel geleerd. Mijn favoriete finance boeken kun je hier vinden. Beleggen is momenteel hot item en ook de radio en TV wordt er veel reclame gemaakt voor beleggen.

Wil jij gaan beleggen of je hierin verdiepen? Belangrijk is om zelf op zoek te gaan naar informatie en zelf onderzoek te doen naar de ETF’s en/of aandelen die je zou willen kopen. Op deze manier leer je begrijpen hoe de markt werkt en waar je op wil letten. Bepaal voor jezelf wat belangrijke elementen zijn, dit kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van dividend, groei, diversiteit of duurzaamheid. Ook moet je je bewust zijn van de risico’s. Ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken. Krijg jij het al Spaans benauwd van het idee dat jouw geld minder waard wordt of zelfs helemaal verdwijnt? Of zie je het echt niet zitten om je te verdiepen in bedrijven of indextrackers? Dan moet je je afvragen of beleggen wel iets voor jou is. Je wilt tenslotte niet je favoriete Instagrammer blindelings volgen om er vervolgens achter te komen dat het hele zaakje een kat in de zak was of dat zijn of haar advies toch niet zo betrouwbaar was. 

Dan is er nog de factor van tijd. Hoelang kun/wil jij je belegde vermogen missen? Heb je al een doel voor de beleggingen? Is dat op de korte of op de lange termijn? Heb je het geld binnen een jaar of paar maanden weer nodig? Dan moet je je afvragen of het niet verstandiger is om dit geld op een spaarrekening te zetten. Na economisch slechtere tijden komen weer betere tijden en je hebt tijd nodig om deze economische tegenwind te kunnen verslaan. En tot slot: Spreiden is belangrijk, hiermee kun je koersschommelingen ondervangen. Het ene aandeel stijgt en het andere daalt wat, zo creëer je meer balans dan wanneer je alles in 1 aandeel stopt. 

Ik ben geen financieel adviseur. Heb je behoefte aan professioneel advies? Maak dan eens een afspraak bij een beleggingsexpert of – adviseur.

Een recap van de afgelopen 6,5 jaar reis naar F.I.R.E.

6,5 jaar geleden begonnen wij onze reis naar F.I.R.E. Nadat we getrouwd waren en voor deze bruiloft keihard hadden gespaard en hiervoor het roer financieel gezien al behoorlijk hadden omgegooid was het voor ons duidelijk dat wij met een duidelijk doel en een deadline prima in staat waren om een flink bedrag bij elkaar te sparen.

Besparen
Onze reis begon met besparen. Zowel op de vaste lasten als alle variabele uitgaven. In mijn optiek heeft besparen vaak een negatieve lading. Je moet namelijk iets gaan inleveren en als er iets is wat wij mensen niet graag doen dan is het inleveren. Wanneer je een inkomen hebt die onder het modaal valt en je wilt gaan sparen/investeren/beleggen etc. dan zul je ergens moeten gaan snijden. Dit deden wij aan beide kanten. We pakte de vaste lasten aan door verzekeringen te vergelijken, eruit te gooien wat we niet nodig hadden en bijvoorbeeld het eigen risico te verhogen. Daarnaast bespaarde we op de boodschappen, reiskosten en uitjes. Alles hierover lees je onder besparen.

Investeren

Nadat we maximaal hadden bespaard was het een kwestie van doorpakken en volhouden. Dit vereist doorzettingsvermogen en een groot verlangen. In die tijd begonnen we ook met beleggen. Alles wat we wisten te sparen ging voor een groot gedeelte naar de beleggingsrekening. In het begin deden we dit via een vermogensbeheerder en later zelfstandig. Informatie is veelal gratis te vinden. Het is aan jou om dit te gaan onderzoeken en uit te proberen. Of niet. Meer over boeken die mij hebben geholpen in de wereld van beleggen lees je hier.


Inkomen verhogen

Aan besparen zit een maximum. Er komt een punt dat je simpelweg niet meer kunt/wil besparen. Wij besloten ons inkomen te gaan verhogen. Dit deden we op 2 manieren. Als eerste: Het vinden van een beter betaalde baan. Bij onze oude werkgever waar we onder modaal verdiende was er geen enkele mogelijkheid voor een loonsverhoging. We namen een groot risico door via een uitzendbureau bij een andere werkgever te gaan werken met als doel om door te groeien binnen de organisatie en in (vaste) directe dienst te komen. Dit lukte. We besloten vooral niet te lang ontevreden te blijven bij de werkgever die niets toe wou geven en een risico te nemen. De tweede manier was het starten van een side hustle. Al mijn ervaringen en favoriete side hustles lees je hier.

Hypotheek aflossen

Ten slotte besloten we ons appartement versneld af te gaan lossen. Van de eerste 10 jaar looptijd hebben wij 5 jaar versneld afgelost. 4 jaar kozen we voor een kortere looptijd en in het laatste jaar voor lagere lasten. Doordat onze lasten hiermee zeer laag werden konden we maandelijks duizenden euro’s beleggen. Uiteindelijk besloot ik in 2022 mijn baan in vaste dienst op te zeggen en de stress van het thuiswerken/gezinsleven/partner los te laten en mijn tijd in te gaan vullen zoals ik dat wil. Dat bestaat uit: tijd voor het gezin en herinneringen maken, vrijwilligerswerk & side hustles.

Next chapter

In juli 2023 besloten we opnieuw een sprong in het diepe te maken en een huis te kopen aan de andere kant van het land. Hiermee gingen we een nieuwe hypotheek aan, hogere vaste lasten en minder inkomsten. Ook deze woning zijn wij versneld aan het aflossen en daarnaast is er nog voldoende ruimte om te sparen/beleggen, en dat op 1 salaris. Het doel is om in 6 jaar opnieuw de woning af te lossen en dat mijn man over 12 jaar ook financieel vrij is en de mogelijkheid heeft om te kunnen stoppen met werken/minder te werken/eigen tijden in te vullen.

Wat mij betreft is het recept voor financiële vrijheid:

1.       Besparen

2.       Sparen

3.       Beleggen/investeren

4.       Inkomen verhogen

5.       Eventueel aflossen van de hypotheek (indien gewenst) 
6.       Genieten en beleven

Aflossen of investeren?

 

Waarom wij er voor hebben gekozen om onze woning af te lossen in plaats van dit geld te investeren? 

 

Wanneer mensen lezen dat wij onze hypotheek aan het aflossen zijn dan krijg ik deze vraag heel vaak! Want, waarom zou je je hypotheek aflossen terwijl je me beleggen mogelijk hogere rendementen zou kunnen behalen en dus sneller F.I.R.E. zou kunnen zijn. Daar wil ik graag wat meer over vertellen maar, voordat ik dat doe nog even dit: De keuze om versneld af te lossen is een persoonlijke keuze en gebaseerd op onze persoonlijke (financiële) situatie. Jouw financiële situatie en doelen zijn misschien weer heel anders dan die van ons. 

Ik geef dan ook geen (persoonlijk) financieel advies. Heb je behoefte aan een persoonlijk advies ga dan op zoek naar informatie en eventueel een financieel expert/adviseur. 

1.       Spreiding. Wij beleggen maandelijks vaste bedragen in onze beleggingsportefeuille. Om dit risico te spreiden kiezen we er ook voor om onze hypotheek af te lossen. Met een rente van 4,01% vinden wij een aflossing op de hypotheek dan ook zinvol. 

2.       Lagere maandlasten. Voor het berekenen van jouw F.I.R.E. bedrag ga je uit van een X bedrag aan jaarlijkse kosten. Hoef je geen hypotheek meer te betalen dan zal het bedrag wat je nodig hebt ook F.I.R.E. te worden ook lager liggen. 

3.       Financiële ruimte. Maandelijks zakken onze vaste lasten. Dit zorgt ervoor dat we steeds comfortabeler kunnen leven. Uiteindelijk zal dit er ook in resulteren dat we maandelijks een hoger bedrag kunnen inleggen in onze beleggingen of andere investeringen. 

4.       Een lekker gevoel. Zo zou ik het gevoel van een afgeloste woning het beste omschrijven. Het is fijn om te weten dat het huis helemaal van jou is en niet meer van de bank.

Nogmaals, de keuze om versneld af te lossen is heel persoonlijk. Sommige zeggen dat het niet slim is om je hypotheek (versneld) af te lossen in verband met mogelijke nieuwe wetgeving omtrent het belasten van je woning in box 3. Voor ons geeft het aflossen van onze woning een stukje rust en dit is voor ons een belangrijke kernwaarde voor onze reis naar F.I.R.E. 

Wanneer je hypotheekvrij bent ontvang je geen renteteruggave meer. Logisch, je betaalt ook geen hypotheekrente meer. Betaal je dan helemaal niets meer over een afgeloste woning? Nee, je moet rekening houden met de Wet Hillen. Wanneer je je hypotheek volledig aflost blijft de hypotheek bij de bank wel bestaan, het hypotheekbedrag is alleen €0,- Wil je jouw hypotheek echt helemaal afsluiten en dus laten royeren? Dan is een bezoek aan de notaris vereist. Dit brengt ook weer kosten met zich mee. Wij hebben er destijds voor gekozen om de hypotheek aan te houden aangezien we voornemens waren om in de toekomst een nieuwe woning te kopen. Of we dit bij onze huidige woning ook doen weten we nog niet. 

 

Verschillende vormen van F.I.R.E. 

De manieren waarop je F.I.R.E. kunt bereiken zijn heel verschillend, zo zijn er ook verschillende vormen van F.I.R.E. 

Bij de traditionele vorm van F.I.R.E. ga je uit van de 4% regel. Hierbij onttrek je maximaal 4% van je belegd vermogen jaarlijks. Je gaat hierbij uit van een fictief rendement tussen de 7% & 9% en gaat uit van 2% inflatie. Dit zou inhouden dat je vermogen met minimaal 5% zou stijgen en dus genoeg om 4% te onttrekken. 

Om je F.I.R.E. nummer te berekenen ga je uit van 25 keer je jaaruitgaven. Wij houden in ons geval rekening met meer dan 25 keer onze jaaruitgaven namelijk: ruim 33 keer onze jaaruitgave. Hiermee hopen we eventuele tegenvallende beursresultaten en hogere inflatie te kunnen ondervangen. 

Of je nu van plan bent om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te worden in een boshuisje of je wil graag een villa met een Ferrari voor de deur. Zoveel mensen, zoveel wensen. 

Coast F.I.R.E. 

In tegenstelling tot alle andere vormen van F.I.R.E. waar je hier over leest draait het bij Coast F.I.R.E. vooral om de leeftijd waarop jij met pensioen wilt. Je bouwt tijdens je vroege werkjaren (meestal tussen de 20 en 30) genoeg vermogen op om op een bepaalde leeftijd te kunnen stoppen met werken. Heb je bijvoorbeeld bepaald dat jij op de 50ste wilt stoppen met werken dan bouw je tijdens je vroege werkjaren genoeg vermogen op om de periode van je 50ste tot aan de dood te overbruggen. Je werkt dus niet tot wanneer je genoeg belegd vermogen hebt maar tot je pensioendatum. De eerste jaren bouw je dus veel en snel vermogen op en daarna ga je het wat rustiger aandoen tot de door jou gestelde pensioendatum. 

Lean F.I.R.E. 

Dit is de vorm van F.I.R.E. die wij nastreven. Bij Lean F.I.R.E. probeer je tijdens het opbouwen van jouw vermogen alles uit jouw geld te halen door te (be)sparen & te investeren. Iedere euro die weer geïnvesteerd kan worden is weer een stapje dichter bij je financiële doelstelling. Je gaat er bij Lean F.I.R.E. vanuit dat je uitgaven zullen dalen zodra je F.I.R.E. hebt bereikt. Lean F.I.R.E. wordt vaak in verband gebracht met minimalisme. Het zijn vaak mensen die zuinig leven en weinig nodig hebben. 

Fat F.I.R.E. 

Deze variant wordt vaak geassocieerde met een uitbundige levensstijl, dikke auto’s en reizen naar tropische oorden. Bij Fat F.I.R.E. ga je ervan uit dat je uitgaven wanneer je F.I.R.E. bent zullen stijgen en/of je mogelijk een buffer aanhoudt om tegenvallende resultaten op de beurs op te kunnen vangen. 

Om Fat F.I.R.E. te bereiken zul je meer vermogen nodig hebben dan wanneer je bijvoorbeeld Lean F.I.R.E. wilt worden. 

Barista F.I.R.E. 

De meest toegankelijke variant van F.I.R.E. is wat mij betreft Barista F.I.R.E. Hierbij heb je genoeg belegd vermogen opgebouwd om een (groot)gedeelte van je vaste lasten te deken. Voor het overige deel en/of eventuele luxe zoals vakanties worden inkomsten uit loondienst of side hustles gebruikt. Het voorbeeld wat hierbij genoemd wordt is een bijbaan als, jawel: Barista. Een groot voordeel van Barista F.I.R.E. is dat je eerder kunt overschakelen naar een andere levensstijl.

Ook aan de slag met jouw F.I.R.E.? Mijn GRATIS stappenplan kan jou hierbij op weg helpen.

Beleggen, hoe begin je?

Beleggen, je wordt er tegenwoordig mee platgegooid. Ook ik heb het vaak over beleggen. Maar waar begin je nou als leek?

Voordat je gaat beginnen met beleggen moet je je bewust zijn van de risico’s. Er is een mogelijkheid om je inleg (gedeeltelijk) te verliezen. Je bent, ook na het lezen van dit artikel, zelf verantwoordelijk voor eventuele verliezen. Een bedrijf kan failliet gaan of zelfs meerdere bedrijven in jouw portefeuille. Zo zijn er ook meerdere oorzaken waardoor de koersen van bedrijven kunnen dalen. Daarom is het belangrijk om alleen met geld te beleggen wat je kunt missen. Stel voor jezelf dit bedrag van tevoren vast. Bepaal met welk verlies jij je nog comfortabel zou voelen. Bepaal ook voor jezelf een doel. Wil je beleggen voor je pensioen of de studie van kinderen?

Zelfstandig of bij je bank?

Wil je zelfstandig gaan handelen op de beurs? Dan zul je op zoek moeten gaan naar een broker. Een broker is een tussenpersoon tussen beleggers en de beurs. Ieder broker kent zijn eigen voor- en nadelen. Veel brokers hebben een oefen of demo-account. Hiermee kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met de broker en er eentje kiezen die bij jou past. Let vooral op het aanbod en de kosten. Je kunt er ook voor kiezen om een beleggingsrekening te openen bij een bank.

Vervolgens komt het lastigste gedeelte.

Waar ga je jouw geld in investeren?
Bij een bank kun je vaak een portfolio aanmaken op basis van jouw risicoprofiel. Vaak lopen deze van (zeer) defensief naar (zeer) offensief. Bij een broker zul je zelf jouw portfolio moeten samenstellen. Als je het leuk vindt om je te verdiepen in de bedrijven waarin je wilt investeren dan zou je, na een zorgvuldige overweging een aandeel of aandelen te kopen. Wil je meer diversiteit en spreiding? Dan zou je eens kunnen kijken naar een ETF (dit is een mandje met aandelen) deze zijn er in verschillende sectoren te vinden.

Meer informatie over aandelen, dividenden, spreidingen van ETF’s kun je o.a. vinden op de website van de Morningstar. Ook heb ik op deze pagina een aantal boekentips gedeeld die jou misschien verder kunnen helpen in de wondere wereld van het beleggen.

Ik ben geen financieel adviseur. Heb je behoefte aan professioneel advies? Maak dan eens een afspraak bij een beleggingsexpert of – adviseur.

Passief inkomen

Wat is passief inkomen en hoe genereer je passief inkomen? En kun je met passief inkomen slapend rijk worden?

Dat denk ik niet. Geld groeit niet aan de bomen en als een passief inkomen er voor zou zorgen dat je geld verdiend en daar niets voor hoeft te doen, dan zou iedereen dat wel doen.

Om passief inkomen te generen moet je actie ondernemen. Passief inkomen is in mijn ogen geld waar je slechts één keer of een paar keer iets voor hoeft te doen en waar je vervolgens de financiële vruchten van blijft plukken. Er komt iedere dag/week/maand/jaar geld binnen voor iets wat jij hebt neergezet.

Voorbeelden van passief inkomen zijn affiliate inkomsten, blog (reclame), verhuur, verkopen van foto's,  Crowdfunding, Crypto staking, dividend of je eigen online product. Zelf heb ik 5 van deze "passieve" inkomstenbronnen. Namelijk: affiliate inkomsten, crowdfunding, dividend, crypto staking & een online product.

En er zijn natuurlijke nog veel meer vormen van passief inkomen te vinden via internet. Zit er een vorm van passief inkomen die jou aanspreekt? Ga dan op zoek naar meer informatie en beoordeel zelf of je de inspanning voor het opstarten van jouw passief inkomen voor jou het waard is. Voor sommige van deze passieve inkomsten zul je ook een (kleine) investering moeten doen.  

Alternatieve investeringen

Investeren en handelen in Whisky

Een tijdje geleden zag ik een aflevering van LXRY TV voorbij komen over investeren in Whisky. Maar waar moet je op letten als je wilt gaan investeren en beleggen in Whisky? De leeftijd, de zeldzaamheid, verkrijgbaarheid van het merk, de soort & speciale edities beïnvloeden de waarde. Wist je dat in 2019 de Macallan 1926 onder de hamer ging voor 1.7 miljoen euro (bron: www.rtlnieuws.nl). Bij Whisky moet je rekening houden met het risico op verdamping. Je moet ook geduld hebben. Sommige whisky’s zijn bedoeld om tientallen jaren te bewaren

Investeren in designer tassen

Vroeger kon je mij wakker maken voor een mooie designer tas, dus toen ik hoorde dat investeren in designer tassen rendabel kan zijn was mijn interesse direct gewekt. Maar welke tassen kunnen echt wat opleveren? Neem bijvoorbeeld de iconische Chanel Flapbag. In 1955 betaalde je nog $220 voor deze klassieker, inmiddels kost deze ruim $8000. Vorig jaar steeg de prijs van deze tas met 17.5%. Interesse? Check ook even dit artikel. Ook hier dient men rekening te houden met inflatie en het feit dat een merk in waarde kan dalen doordat zij ingehaald worden door andere merken of uit de gratie raken. Let daarnaast ook goed op namaak producten.

Investeren in Pokémon kaarten

De meeste mensen van mijn generatie kennen ze wel: Pokémons. Toen ik klein was was deze serie mateloos populair. Thuis hadden wij dan ook hele decks met Pokémon kaarten. Zoals iedere rage raakten we er als kinderen op uitgekeken en besloten alle kaarten te verkopen op de rommelmarkt. Wat zal het opgeleverd hebben? Alles bij elkaar, misschien € 5,-. 

Wie kon voorspellen dat deze rage weer helemaal terug zou komen? In april 2021 kwam het bericht naar buiten dat één extreem zeldzame Pokémonkaart voor meer dan € 200.000 was verkocht Beleggen of sparen voor je kind?

We willen allemaal het beste voor onze kinderen niet waar? En hoe fijn is het als we onze kinderen financieel onderweg kunnen helpen. Financiële educatie is hier natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Je kunt je kind wel een financieel onbezorgde start geven maar als ze vervolgens niet om kunnen gaan met geld is dat bedrag wat jij al die jaren zo hard voor ze hebt gespaard zo verdampt.  

Een belangrijk aspect van FIRE is tijd, hoe eerder je begint des te meer tijd je hebt om vermogen op te bouwen. Zo kun je jarenlang geld voor je laten werken. 

Tegenwoordig weten we dat sparen een relatief lage rente oplevert, maar ook dat beleggen risico’s met zich meebrengt. 

Sparen voor je kind:

Een spaarrekening is een manier om met een laag risico het geld voor je kinderen te sparen. Je kunt een rekening op je eigen naam openen of die van je kind. Wanneer je kiest voor sparen op naam van je kind is hij/zij de eigenaar van de rekening. Vanaf de 18e verjaardag beschikt je kind over het tegoed. Je kunt gebruik maken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling (lees meer)

Beleggen voor je kind:

Beleggen neemt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen. Bij sommige banken of brokers kun je een beleggingsrekening voor je kind openen. Je opent de rekening op je eigen naam en die van je kind. De volwassene is beheerder van deze rekening tot de dag dat het kind 18 jaar wordt, dan verhuisd deze rekening naar de naam van het kind. Vanaf dat moment heeft je kind toegang tot deze beleggingsrekening. 

Een andere optie is om een beleggingsrekening op je eigen naam te beginnen voor je kind. Als ouder hou je de controle over de gelden op deze rekening en ben je dus niet gebonden aan leeftijd. Je kunt het geld verdelen voor diverse doelen zoals bijvoorbeeld een studie, rijbewijs of wereldreis. Wanneer je beleggen uit handen geeft neemt dit kosten met zich mee. Wanneer je ervoor kiest om dit zelf te gaan beheren kun je de kosten vaak lager houden maar kost je misschien wel tijd om in te verdiepen. Je kind wordt niet automatisch eigenaar van de gelden of hierover geïnformeerd zoals bij beheerd beleggen. 

Raadpleeg voor vragen of meer informatie altijd een professional. 

Dividend beleggen

Wanneer je gaat beleggen in aandelen heb je de keuze uit honderden bedrijven op vele verschillen nationale en internationale beurzen. Een flink aantal van die bedrijven keren dividend uit. Dividend kan een manier zijn om passief inkomen op te bouwen. Maar wat houdt dit in en wat zijn de voor – en nadelen? 

Dividend is een winstuitkering van een bedrijf aan haar aandeelhouders. Niet alle bedrijven keren dividend uit. Veelal kun je op internet vinden of een bedrijf dividend uitkeert, welk percentage en wat hun historie is. 

Er zijn diverse beleggingsstrategieën, dividend beleggen is hier één van. Dividendbeleggen is een beleggingsstrategie. Hierbij koop je aandelen die periodiek dividend uitkeren aan haar aandeelhouders. Hiermee kun je een “cashflow” genereren. Naast losse dividend aandelen zijn er ook beleggingsfondsen van dividendaandelen. 

Voordelen 

1.       Passief inkomen ofwel, inkomen waarvoor je bijna niets hoeft te doen. Behalve dan in dit geval een dividend aandeel bezitten. 

2.       Dividend beleggen kan minder volatiel zijn. Dividendaandelen bieden de beleggers altijd iets, namelijk: dividend. Hierdoor daalt de koers vaak minder heftig. Let op! Voorgaande is geen garantie. 

Nadelen 

1.       Om echt een inkomen te behalen uit dividend aandelen heb je hier vaak heel veel aandelen voor nodig. 

2.       Dividend aandelen leveren over het algemeen minder rendement op. Risico en rendement zijn vaak met elkaar verbonden. Aangezien dividendaandelen bekend staan als aandelen die minder risicovol zijn zullen deze vaak ook minder rendement opleveren. Ook hier geldt dit is geen garantie. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen. 

3.       Dat spreiding belangrijk is in een beleggingsportfolio is algemeen bekend. Door enkel en alleen te kiezen voor dividendaandelen sluit je een groot deel van de aandelenmarkt uit. 

4.       De Nederlandse overheid ziet dividenduitkering als inkomsten. Hierover moet belasting betaald worden. In Nederland is dat 15%. Meer hierover op de website van de Belastingdienst.

Mocht je meer willen lezen over dividendbeleggen? Het boek One For The Money bevat veel informatie en voorbeelden over dividendbeleggen, maar ook over het rente-op-rente effect, trackers en een stappenplan.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, kost dat jou niks extra’s, maar ik ontvang hiervoor een vergoeding.

Crowdfunding

Sinds enkele maanden investeer ik via crowdfunding. Maar wat houdt dit in? 

Via crowdfunding kunnen bedrijven geld binnenhalen bij een groot publiek. Crowdfunding is voor investeerders laagdrempelig. Vaak kun je al voor enkele tientjes of honderden euro’s instappen. De ondernemer is op zijn beurt minder afhankelijk van een bank als financier. 

Welke vormen van crowdfunding zijn er? Op welke manier wordt de financiële bijdrage terugbetaalt aan de investeerders?

1.       Eigen vermogen: De investeerders kopen aandelen in het bedrijf en krijgen dividend. 

2.       Vreemd vermogen: De investeerders verstrekken een lening via crowdfunding tegen een rentepercentage en looptijd. 

3.       Rewards of tegenprestatie: Investeerders ontvangen een tegenprestatie in de vorm van een product of dienst. 

4.       Donatie: De investeerders schenken het geld aan de ondernemer en verwachten hier niets voor terug.

In 2021 werd er al voor 730 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. (Bron: Kvk.nl

Ook voor deze vorm van investeren is er sprake van voor- en nadelen. 

Wat zijn de nadelen en risico’s van crowdfunding:

Nadelen:


1.       Je geld staat vaak voor langere tijd vast. Denk aan jaren. Mits een project goed verloopt zal je inleg pas aan het einde van de looptijd voor 100% zijn terugbetaald. 

2.       Je moet vaak wachten tot het volledig gevraagde bedrag is opgehaald voordat de lening actief wordt. 

3.       Het kan zijn dat het bedrijf zijn financiële verplichtingen niet meer kan nakomen. Hierdoor bestaat het risico dat je je investering (deels) niet meer terugkrijgt. 

Let op! Veel startende ondernemers kiezen steeds vaker voor crowdfunding om hun bedrijfsplannen te financieren.  De kans dat de voorwaarden van de crowdfunding niet kunnen worden nagekomen voor startende onderneming is hoger dan bij bestaande ondernemingen. 

Crowdfundingplatforms hebben te maken met een ontheffing of vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleer altijd zelf of het crowdfundingplatform aan de geldende eigen voldoet. Meer informatie hier over en het register kun je hier vinden. 

Voordelen: 

1.       Vaak een hogere rente dan op de bank. Een gezond rendement ligt tussen de 4% en 9%. De rente wordt per project bepaald door het risico. 

2.       Sommige bedrijven die investeringen werven via crowdfunding bieden een combinatie van de wijze waarop de financiële bijdrage wordt terugbetaald. 


Investeren via crowdfunding brengt risico's met zich mee. Je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen. Beleg alleen met geld dat je (voorlopig) niet nodig hebt.


Uitgeleend geld zoals via crowdfunding vallen onder box 3. Raadpleeg voor vragen of meer informatie altijd een professional. 

Koopzegels

Je hebt er misschien al wel eens van gehoord: Geld voor je laten werken. Weet je wat misschien een goede eerste stap is waar minimale risico's aan zijn verbonden? Koopzegels! En dit kan lekker oplopen. Bij Plus Supermarkten krijg je zelfs 50% rendement, bij AH 6% en bij Jumbo 4%. Op deze manier ontvang je toch mooi meer rendement dan op je spaarrekening.

En tegenwoordig kun je het sparen van koopzegels bij sommige supermarkten automatisch koppelen aan je digitale klantenkaart. Zo spaar je ongemerkt tegen een mooi rendement. En digitaal sparen is ook weer duurzamer aangezien er geen papieren boekjes en zegels gedrukt hoeven worden. 


Deposito sparen

Heb jij je geld niet direct nodig? Wil je wel rendement behalen, maar minder financieel risico lopen dan bij bijvoorbeeld beleggen? Dan is deposito sparen misschien wel wat voor jou. Ik heb een aantal deposito's lopen met een looptijd van 5 jaar, hierop krijg ik een rente van 1,05%. Tegenwoordig is dat 2,70%. Nogmaals het gaat hier om geld wat je niet direct nodig hebt maar een paar jaar kunt missen.


Het nadeel is wel dat je niet direct toegang hebt tot je geld.

Let hierbij op het depositogarantiestelsel.


 

Beleggingsfonds

Toen ik begon met mij te oriënteren op beleggen stuitte ik op een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds beheert jouw beleggingen, vaak kun je zelf aangeven hoeveel risico je bereid bent om te nemen en hoeveel je wilt inleggen. Een voordeel is dat je zelf geen omkijken hebt naar je beleggingen. Op deze manier raakte ik voor het eerst in aanraking met beleggen en heb ik hiermee ervaring opgedaan. Een nadeel van beheerd beleggen zijn de relatief hoge kosten die ze van je rendement afsnoepen, dit was voor mij de een reden om over te stappen van beheerd beleggen naar zelfstandig beleggen.

Wees je bewust van de risico's. Ook hier geldt: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen.

Zelfstandig beleggen op de beurs

 

Je bent klaar voor de volgende stap, je wilt gaan beleggen of speelt met het idee. Er zijn diverse brokers waar je zelfstandig kunt beleggen. Een broker is een professionele partij met een vergunning om te kunnen kopen en verkopen op de beurs. Lees je goed in en bepaal waarin je wilt investeren. Kies je voor losse aandelen of wil je toch meer spreiden en kies je voor EFT? Een ETF is een Exchange Trading Fund ofwel tracker genoemd. Let op! Er is geen manier om snel geld te verdienen! Je kunt je inleg of een gedeelte hiervan verliezen. Beleg alleen met geld wat je kunt missen.
 
Toen ik begon met beleggen ben ik eerst Beleggen voor Dummies gaan lezen, hierin wordt in begrijpelijke taal de kunst van het beleggen uitgelegd. Zeker een aanrader als je wil gaan beginnen met beleggen.

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, kost dat jou niks extra’s, maar je helpt mij